С наближаването на края на годината идват и равносметките. През 2022 г. се простихме с десетки личности, които оставиха своя отпечатък в история по един или друг начин.

Човек трябва да се върне стотици години назад, за да намери монарх, който е бил на трона по-дълго от кралица Елизабет II. 

През своите 70 години на трона тя помогна за модернизирането на монархията през десетилетия на огромни социални промени, кралски бракове и раждания и семейни скандали. За повечето британци тя беше единственият монарх, когото познаваха. 

Нейната смърт през септември предизвика скръб и уважение към стабилното й лидерство по целия свят. Не липсваха и някои критики към ролята на монархията в колониализма.

Кралица Елизабет II почина

Други световни лидери, починали през 2022 г., включват бившия съветски лидер Михаил Горбачов, който почина през август. Усилията му да съживи Съветския съюз доведоха до краха на комунизма там и края на Студената война. В крайна сметка той подаде оставка след опит за преврат, точно когато републиките обявиха независимост от Съветския съюз.

Почина Михаил Горбачов, първият и последен президент на СССР

През годината смъртта си намери и бившия японски премиер Шиндзо Абе, който беше смъртоносно прострелян по време на предизборна реч през юли.

Сред артистите, починали тази година, беше новаторският актьор Сидни Поатие, който изигра роли с такова достойнство, че помогна за промяната на начина, по който чернокожите са изобразени на екрана. Поатие, който почина през януари, стана първият чернокож актьор, спечелил Оскар за най-добър актьор за ролята си във филма от 1963 г. „Lilies of the Field“.

Друг акьор, който загуби живота си, бе Боб Сагет. Популярният с ролята си на овдовял баща в сериала от 80-те и 90-те "Пълна къща" бе намерен мъртъв в хотелска стая в Орландо, Флорида.

Рей Лиота също вече нее сред нас. Американският актьор издъхна в съня си в Доминиканската република, където беше за снимките на филма "Опасни води".

Почина обичан американски актьорРей Лиота ни напусна на 67 години

Друго обичано от поколения лице се отиде от този свят. Кърсти Али, позната на зрителите с ролите си в хитовия сериал "Бар Наздраве" и филмите от поредицата "Виж кой говори" почина от рак.

Почина актрисата Кърсти Али от "Бар Наздраве"

Смъртта покоси Оливия Нютън-Джон през август. Звездата от филма "Брилянтин" издъхна също от рак.  Тя е родена във Великобритания, но израства и се оформя като творец в Австралия. Сред хитовете, които я изстрелват на върха на славата, са If Not for You и I Honestly Love You. Световна известност обаче ѝ донася незабравимото ѝ участие в знаковия мюзикъл "Брилянтин", където красавицата си партнира с любимеца на поколения актьор Джон Траволта.

Напуснаха ни още актьорите Анджела Лансбъри, Лесли Джордан,Тони Дау, Нишел Никълс, Ирен Папас, Сали Келерман, Ан Хеш, Бърнард Крибинс, Ивет Мимиукс и Джун Браун.

Сбогувахме се и с популярни изпълнители и музиканти.

През януари си отиде рок звездата Мийт Лоуф. Марвин Лий Ади, както и истинкото му име е роден в Далас на 27 септември 1947 г. Хитовете, които му носят световна слава, са I Would Do Anything for Love и Bat Out of Hell.

Отиде си легендарният певец Мийт Лоуф

Албумът, носещ заглавието на втория сингъл, е в топ 35 на най-продаваните в САЩ за всички времена (14 млн. копия).

Рапърът Coolio почина през септември. Тялото му е бе открито безжизнено на пода на банята в дома на негов приятел в Лос Анжелис. Като още не се съобщава причината за смъртта му, но се твърди, че вероятно е внезапен инфаркт.

Сред починалите бяха още Fleetwood Mac певец и автор на песни Кристин Макви, барабанистът на Foo Fighters Тейлър Хокинс, клавиристът на Depeche Mode Andy “Fletch” Fletcher, а също певците Рони Спектор, Джудит Дърам, Лата Мангешкар и Гал Коста.