Почина Михаил Горбачов - на 92-годишна възраст спря сърцето на най-известния в света (със сигурност през втората половина на 20 век) лидер на най-голямата държава в света.

Причината за смъртта на Михаил Горбачов е дълго боледуване.

„Михаил Сергеевич Горбачов почина тази вечер след тежко и продължително боледуване“, съобщиха от Централната клинична болница.

Първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов ще бъде погребан на Новодевическото гробище в Москва, в семеен гроб до съпругата му. Това съобщи за ТАСС запознат с желанията роднини на политика.

Биография 

Роден през трудната 1931 г. в село Приволное, момчето Миша дори не можеше да си представи, че е дошъл да даде свобода на страната си и да участва в нейното разпадане. И двамата му дядовци са репресирани, но скоро оправдани.

От 15-годишна възраст, работейки на комбайн, на 18-годишна възраст Михаил Горбачов получава Ордена на Червеното знаме на труда - за подвизи в Ставрополските полета.

Напускайки училище на 19-годишна възраст, той получава сребърен медал и червена книжка на кандидат-член на КПСС. През същата 1950 г. като орденоносец и медалист постъпва без изпити в юридическия факултет на Московския държавен университет. Където, в университетски студентски клуб, година по-късно той срещна бъдещата си съпруга Раиса Титоренко , а две години по-късно се женят в трапезарията на Строминка.

След като получи червена диплома и разпределение в регионалната прокуратура на Ставропол, няколко седмици по-късно младият юрист се озова в регионалния комитет на Комсомола, който оглавява след 6 години. А през 1961 г. 30-годишният Горбачов вече е делегат на XXII конгрес на КПСС. На 35 години той оглавява градския партиен комитет на Ставропол и за първи път отива в чужбина - в Берлин.

В края на 60-те години кариерата му може да се издигне в системата на държавната сигурност, но в крайна сметка, през 1970 г., на 39-годишна възраст, Михаил Сергеевич оглавява Ставрополския областен комитет на КПСС - от родната си страна, той е зам. на Върховния съвет на СССР за четири свиквания, 19 години! На 42 години той става кандидат-член на ЦК, сочен е за началник на отдела за пропаганда на ЦК, след това за министри на земеделието, след това дори за генерален прокурор на СССР. Но на 17 септември 1978 г. генералният секретар Леонид Брежнев, който пътуваше от Москва за Баку с Константин Черненко, се срещна на гара Минерални Води с Юрий Андропов , който беше на почивка там, и собственика на Ставрополския край Горбачов. Което Брежнев хареса. И два месеца по-късно Михаил Сергеевич става секретар на Централния комитет, а две години по-късно влиза в елита на елита - става член на Политбюро. Но един след друг трима генерални секретари, които той гостоприемно прие в Минводи, трябваше да напуснат, преди самият Горбачов да оглави партията на 11 март 1985 г. - и следователно една от двете световни суперсили.

Кандидатурата му за ръководството на страната на заседание на Политбюро беше предложена от дългогодишния ръководител на съветското външно министерство Андрей Громико.

Епохата на Горбачов: Перестройка, гласност, разпад на СССР

На 15 март 1990 г. на третия извънреден Конгрес на народните депутати на СССР Михаил Сергеевич е избран за президент на Съветския съюз. Но след година и половина политическата му кариера се срива. В резултат на августовския пуч от 1991 г. Горбачов прекарва повече от три дни в кримската вила във Форос, без да управлява страната. И след като се връща в Москва, той подава оставка като генерален секретар и прекара три месеца безуспешно в опити да обедини републиките, бягащи от СССР.

На 8 декември лидерите на три от тях Елцин, Кравчук и Шушкевич подписват Беловежкия пакт, който на практика погребва Съветския съюз. А на 25 декември 1991 г. Горбачов обявява в телевизионно обръщение, че вече не е президент на СССР и предава ядрения куфар на руския президент Елцин.

Ускорение, гласност, перестройка - това е Горбачов от 1985-1987 г.

Антиалкохолната кампания и изсичането на лозя пак е той.

Аварията в Чернобил, началото на етническите сблъсъци в покрайнините на СССР, изтеглянето на войските от Афганистан - той се опита да се справи с първото, той инициира последното.

Даде свобода на частната инициатива и медиите. Реформира и партията и "освободи" социалистическите страни. В резултат рухна Берлинската стена, рухнаха Варшавският договор и СИВ, а съветската армия започна да напуска Източна Европа.

За 6-те години на неговото управление на страната златните й резерви намаляха 10 пъти, а външният дълг се удвои.

През 1990 г. Горбачов получава Нобелова награда за мир за приноса си за превръщането на конфронтацията Изток-Запад в преговори. И повдигна желязната завеса между „нас“ и „тях“. Нямаше голяма война – нито в космоса, нито на земята.