Собственикът на руската частна военна компания ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин изчезна след опит за въоръжен бунт в Русия. Това съобщи на 26 юни Telegram каналът „Белорусский Гаюн“.

В същото време социалните мрежи твърдят, че Пригожин е в Беларус. Припомняме, според последната информация бизнесменът е бил видян в Минск, в хотел Green City. Действителното местонахождение на Пригожин обаче остава неизвестно, въпреки че два от самолетите му са забелязани в Русия.

Първият, бизнес самолет BAe 125-800B (RA-02731), е в Москва от 22 юни.

цял екран
Снимка: Flightradar24

Вторият, основният самолет Embraer Legacy 600 (RA-02795), излетя вчера от Санкт Петербург за южната част на Русия и се върна късно вечерта.

цял екран
Снимка: Flightradar24

Беларуски наблюдатели предполагат, че Пригожин не е пристигнал в Беларус със собствените си самолети. Остават други опции: летял е с редовен полет до Минск, на Ан-124, което е малко вероятно, или е пристигнал с кола.

Припомняме, че днес Евгений Пригожин за първи път коментира опита за военен бунт в Русия. По време на разговор с журналисти ръководителят на ЧВК отбеляза, че резултатът е „нормален“, тъй като действията на наемниците „развеселиха всички“.

Пригожин проговори! Публикува 11-минутно аудиосъобщение