Войната а в Украйна води до огромни загуби за въоръжените сили и на двете страни в конфликта. За да не загубят в тази война на изтощението, те се нуждаят от десетки хиляди войници. Тъй като руското ръководство засега се въздържа от обща мобилизация по вътрешнополитически причини, се извършва скрита мобилизация чрез набиране на войници на договор, които са примамвани с по-високо от обичайното заплащане или са насилствено привличани.

В Телеграм групи от руските региони Башкортостан и Татарстан, от градовете Перм и Челябинск се съобщава за сформиране на "доброволчески батальони”, които се изпращат в Украйна. Руският независим портал "Медуза” също докладва за частен полк в Москва, чиито членове, според вербовчика, трябва да получават заплатата си от бюджета на руската столица.

Групата "Вагнер” е на фронта

В същата статия "Медуза" съобщава, че руското министерство на отбраната е поело контрола върху мрежите на частната армия "Вагнер” и използва репутацията ѝ за набиране на персонал. Изискванията обаче са ограничени - примерно не се провеждат дори тестове за наркотици на кандидатите. 

Роднини на затворници от няколко наказателни лагера също съобщават за кампании за набиране на персонал. Руската правозащитна организация "Gulagu.net" назовава наказателни колонии в Санкт Петербург, Твер, Рязан, Смоленск, Ростов на Дон, Воронеж и Липецк или в близост до тях, за които се твърди, че групата "Вагнер" търси затворници с боен опит за мисии в Украйна. В Адигея, Краснодарския край, 300 мъже са приети в армията.

Понастоящем руските въоръжени сили използват бойци от групата "Вагнер" за подсилване и компенсиране на загубите на фронта, съобщава британското военно разузнаване: "Вагнер" много вероятно е играла централна роля в превземането на градовете Попасна и Лисичанск, понасяйки тежки загуби.

Дясноекстремистки и частни паравоенни организации

Според "Медуза" групата "Вагнер" е зависима от редовната армия и военното разузнаване ГРУ по отношение на оборудването и инфраструктурата. Възникването ѝ се свързва с руския Генерален щаб, който възлага на бизнесмена Евгений Пригожин да изгради частния полк с приходите от договори за доставка на храни за руските въоръжени сили. Оттогава Пригожин е удостоен със званието "Герой на Руската федерация".

Групата "Вагнер” вече е действала в Източна Украйна през 2014 г. Има данни за връзки с други групировки, които по това време действат в Донбас, а също и в Сирия. Сред тях е и милицията "Русич", която е известна с особена жестокост и открито се появява с неонацистки символи.

Руският гражданин Ян П. се представя за един от нейните членове. Според известната руска новинарска платформа fontanka.ru в средата на юни той е присъствал на погребение на загинал другар в Санкт Петербург. Fontanka.ru цитира Ян П. да казва, че от 24 февруари те започнали заедно да  пресичат границата, за да "освобождават руските територии от нашествениците”. Според различни съобщения в медиите Ян П. се е сражавал в Донбас още през 2014 г. Той е в списъка на издирваните лица на украинската военна прокуратура.

Тренировъчен център в Санкт Петербург

Друга група, за която се твърди, че е замесена във войната, е "Руският императорски легион" (РИЛ), който се обявява за ултранационалистически, ревизионистки и монархически. Като паравоенно подразделение на "Руското имперско движение" от Санкт Петербург се твърди, че легионът е участвал и в боевете в Донбас през 2014 г. В САЩ и Канада военната група е включена в списъка на терористичните организации.

РИЛ и група "Русич" се появяват в поверителен доклад на германското външно разузнаване (БНД), който списание "Шпигел" цитира в средата на май. Германското министерство на вътрешните работи съобщава, че РИЛ управлява център за обучение в Санкт Петербург, където ветераните се обучават да боравят с оръжие, на ръкопашен бой, изучават паравоенни стратегии и тактики. Участие вземат и граждани на ЕС, сред които членове на организацията "Млади националисти” към Националдемократическата партия в Германия и на партията "Третият път".

Няма основания да се говори за "денацификация” на Украйна

Депутатката от Левицата Мартина Ренер подчертава, че има много връзки между германските неонацисти и Русия, които са свързани в мрежи, пише "Дойче Веле". "Националистическите фантазии за велика сила, антисемитизмът и расизмът са идеологическите общи черти, на които се основава борбата на повлияните от Русия сепаратистки групи в Източна Украйна от 2014 г. насам. В бъдеще германските органи на реда ще трябва да следят много по-внимателно дали германски десни екстремисти искат да заминат за Русия", казва Ренер.

От друга страна, руският сценарий за "денацификацията” на Украйна е лишен от всякакво основание, казва Ренер. "В крайна сметка тя служи на Русия за дехуманизиране на украинското общество, за да бъдат оправдани собствените им военни престъпления”.