Швейцарците вчера казаха "да" на референдум, на който трябваше да решат дали подкрепят закона, според който зелените сертификати в страната са задължителни. Тези и други мерки за овладяване на заразата срещнаха подкрепата на над 63% от населението.

От полунощ в Израел влиза в сила пълна забрана за достъп на чужденци. Очаква се мярката да важи за срок от 2 седмици. Властите взеха решението още след първия потвърден случай на заразен с варианта Омикрон.

"Новият вариант на вируса се разпространява във все повече държави по света, където се въвеждат ограничения. Решихме да предприемем стъпки към овладяване на заразата. За да запазим придвижването вътре в страната, ще затворим външните си граници." - заяви Нафтали Бенет, премиер на Израел.

Очаква се да бъде въведена в употреба и технология за следене на телефони, която да установява местоположението на потенциално заразените хора. Същата тази технология обикновено се използва в борбата с тероризма.

Чувствително затягане на мерките във Великобритания - от вторник маските отново стават задължителни в магазините и обществения транспорт. Пътуванията остават разрешени, но всички пристигащи от чужбина ще трябва да се самоизолират и да си направят PCR тест на втория ден от влизането си в кралството.

Премиерът Борис Джонсън заяви и че се обмисля въвеждането на задължителна трета доза за всички пълнолетни граждани. 80% от британците над 12 години са напълно ваксинирани. Близо 30% от населението имат и подсилваща доза.

От днес до 18 декември в Нидерландия отново са в сила строги ограничения - всички заведения, магазини, кина и музеи ще трябва да затварят в 17:00. Изключение са аптеките и супермаркетите, които ще работят до 20:00. Засега училищата остават отворени. Забраняват се и масовите събирания на обществени места. За да не се стигне до безредици, каквито имаше при предишни затягания на мерките, в големите градове е засилено полицейското присъствие.

„Проблемът е не толкова в мерките, колкото в начина, по който правителството ги оповестява. В първия момент казват едно, после друго. После оттеглят предишните си изявления. Това не ми харесва и оттам идва по-голямата част от недоволството." - заяви Естер ван Дийк, жител на Маастрихт.

61 пътници, пристигнали с полет от Южна Африка бяха поставени под карантина, заради подозрения за заразяване с варианта Омикрон. Новата мутация беше откритa при 13 от тях.

Ковид-вариантът Омикрон вероятно се е появил от заразен пациент с отслабен имунитет, който не е могъл да се възстанови напълно и вирусът се е размножавал дълго време. Предположението направи експертът Мария Ван Керхове от Световната здравна организация.

Лекарката, която първа е открила варианта в Южна Африка заяви пред BBC, че до този момент всички заразени пациенти прекарват вируса леко и почти без симптоми. Очаква се ваксини, пригодени за Омикрон, да бъдат готови в началото на следващата година.

Първият случай на инфекция с Омикрон е открит в Швейцария

Нидерландия ги свали от самолета, тества ги и обяви: 13 случая на Омикрон

Израел с крути мерки заради Омикрон: Забрани влизането на чужденци за 14 дни

И Германия, и Италия регистрираха случаи на COVID варианта Омикрон