Жителите на Обединеното кралство бяха предупредени, че може да видят "кървав дъжд" тази седмица.

След седмица на великолепно слънце, няколко дъждовни дни, но като цяло весело майско време, предупреждението за „кървав дъжд“ звучи така, сякаш Обединеното кралство трябва да се подготви за потенциални сцени от филми на ужасите в реалния живот.

Ефектите от такова заплашително звучащо име не са буквални пръски от алена течност, но валежите от небето ще имат червен или оранжев цвят, като това е възможно да бъде забелязано в някои части на страната.

Метеорологичните служби описват явлението "кървав дъжд" със следните думи: "Когато от небето вали дъжд с червен цвят". Поради високата концентрация на "червен" прах или частици, необходими за превръщането на дъжда в червен, случаите на кървав дъжд са относително редки.



От метеорологичната служби също отбелязат, че терминът всъщност не е метеорологичен или научен, а разговорна фраза и често се използва в Обединеното кралство в много по-свободен смисъл.

Междувременно няколко жълти предупреждения за гръмотевични бури също са издадени от метеорологичната служба за райони в югоизточната част на страната.