През последните дни видеоклипове и фотографии, идващи от Гуаякил, който има население от почти 2 милиона и 300 хиляди души, са плашещо безнадеждни, дори срещу всички други мрачни новини, свързани с пандемията. Местните и федералните власти на Еквадор очевидно не могат да се справят. Службата на кмета на града започна да раздава картонени ковчези на жителите...

Близо 800 трупа са изнесени от жилища в град Гуаякил, икономическата столица на Еквадор, предаде Франс прес, като се позова на представител на местните власти.

В града болниците и погребалните агенции са претрупани от работа заради пандемията от COVID-19.

Труповете се изнасят от жилищата от специална група, съставена от полицаи и военни. До решението на правителството за създаване на подобна група се стигна, след като пандемията предизвика истински хаос в големия пристанищен град.

Според данни на Хорхе Уатед, който ръководи специалната група, от жилищата в града са изнесени 771 трупа. Към тях трябва да се добавят и 631 трупа, изнесени от болниците, чиито морги са препълнени. Уатед не уточни от какво са починали всички тези хора.

Има информация, че на длъжностните лица е било наредено да не разкриват статистически данни за броя на смъртните случаи. 

Въпреки това президентът на Еквадор Ленин Морено, който беше много остро критикуван за реакцията си за коронавируса и неспособността си да осигури ефективно карантина в Гуаякил, беше принуден да признае онзи ден, че до 5 хиляди души могат да загинат през следващите седмици.

Припомняме, по-рано бяха разпространени кадри как трупове на починали ги изгарят направо на улицата. Предупреждаваме, кадрите не се препоръчват за гледане от хора с лабилна психика и лица под 18 години!