С безразсъдните си изказвания президентът Румен Радев нанесе удар по приятелските украинско-български отношения. С тези остри думи украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира изказването на българския държавен глава на предизборния дебат в четвъртък, че "Крим в момента е руски".

"Ще кажа на Румен Радев какво е драма: Ако Русия нападне България, завземе парче територия и убие хиляди хора. С безразсъдните си изказвания... той изложи България на критика от ЕС и подкрепи руската пропаганда", написа в Twitter Кулеба.

Само преди дни украинското външно министерство привика посланика ни Костадин Коджабашев, за да го порицае, като Киев обяви, че очаква Румен Радев да коригира изказването си.

Украйна извика българския посланик заради изказването на Радев за Крим

Украински правозащитници пък призоваха българските власти "остро да осъдят" изявлението на българския президент.

Организациите КримSOS, Центърът за граждански свободи и центърът за правата на човека ZMINA искат още Радев да направи ясно изявление, отразяващо позицията на България по отношение на ситуацията "на временно окупираната територия на Автономна република Крим и град Севастопол".

Същевременно председателят на кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер заяви, че президентът на България трябва да посети "руския Крим", където ще бъде приет топло.

Поканиха Радев в Крим след думите му в дебата

"От Балканите дойдоха славянската писменост и православието. Затова тъкмо от Балканите трябва да дойде и признаването на Крим като законна и неотделимата част на Русия. Ако президентът на България вземе решение да посети руския Крим, сигурен съм, че ще му бъде оказан топъл и радушен прием", заяви Абажар.

Според него българската общност и като цяло всички кримчани ще бъдат доволни от посещението му, което ще положи основата за изграждането на силни и надеждни руско-български отношения. Изказването му бе публикувано на Facebook страницата на руското посолство у нас.

Припомняме ви, че Крим бе анексиран от Русия през март 2014 г. след референдум. Москва многократно е заявявала, че жителите на полуострова са решили да се върнат в Русия по демократичен начин, но ЕС и САЩ твърдят, че анексията е незаконна.

Говорител на ЕК: Крим е Украйна

Руският президент Владимир Путин многократно е заявявал, че въпросът за Крим е окончателно приключен. Заради анексирането ЕС наложи санкции на Москва, които държавният глава Румен Радев определи като неефективни.