Украйна подозира Русия в отравянето на съпругата на ръководителя на украинското военно разузнаване, предаде Франс прес. Това заяви за френската агенция Андрий Юсов, говорител на украинското военно разузнаване.

"Това е основната хипотеза", каза той и увери, че става дума за умишлено отравяне с тежки метали, а не за инцидент.

По-рано днес Франс прес, позовавайки се на украински медии и на украински източник, с който се е свързала, съобщи, че съпругата на Кирило Буданов, ръководителя на украинското военно разузнаване, преминава лечение за отравяне с тежки метали. Жената се почувствала зле и била подложена на изследвания, които са показали, че в организма й има следи от тежки метали, които не се използват в ежедневието или от въоръжените сили.

"Присъствието им (на тези тежки метали) в организма й може да означава умишлен опит за отравяне", пише информационният сайт "Бабел", който също се позовава на източник от украинското разузнаване.

Отровиха съпругата на шефа на украинското разузнаване, в болница е

Според украински медии е започнало разследване за евентуален опит за убийство. Франс прес се е свързала с украинската прокуратура, която не е пожелала да коментира на този етап.

"Вероятно отровата е била дадена с храна", допълва източник от силите на реда, цитиран от в. "Украинская правда".

"Госпожа Буданова се е почувствала зле и са й били направени медицински изследвания, които са показали отравяне", посочва източникът и добавя, че сега жената е по-добре и е приключила първия етап на лечението.

Според този източник няколко други сътрудници на военното разузнаване също за подложени на лечение.

Кирило Буданов ръководи военното разузнаване към украинското министерство на отбраната от 2020 г. Тази структура е смятана за отговорна за няколко атаки срещу Русия от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Руските власти обвиняват по-специално Буданов и неговата служба, че са организирали през октомври 2022 г. голяма атака на Кримския мост.

Буданов е на 37 години. През август той заяви, че неговата съпруга Мариана живее заедно с него в офиса му и не го напуска никога поради съображения за сигурност от началото на инвазията. Два месеца по-късно говорител на разузнаването заяви, че Буданов е бил мишена на над 10 атентата през живота си.

Русия на няколко пъти бе обвинена в отравяне на противници на Кремъл както в самата страна, така и в чужбина, но тя винаги отрича тези твърдения.

Масов опит за убийство в Главното разузнавателно управление на Украйна