Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун каза, че "Третата световна война е на път да започне поради ескалацията в Близкия изток и всички трябва да бъдат подготвени за това". Това съобщиха множество руски медии, позовавайки се на Корейската централна телеграфна агенция (KCNA).

Коментирайки началото на сухопътната операция на Израел в ивицата Газа, ръководителят на КНДР каза, че оттам „пламъкът на войната“ може да се разпространи и в други региони на света.

Как глобалният Запад възприема Северна Корея

Неотдавнашен доклад на Пентагона относно Стратегията за противодействие на оръжията за масово унищожение до 2023 г. идентифицира Северна Корея като постоянна заплаха поради притежаването на оръжия за масово унищожение. Пентагонът отбелязва, че докато Китай и Русия представляват основните предизвикателства за подобни оръжия, Северна Корея, Иран и насилствените екстремистки организации остават постоянни регионални заплахи, на които също трябва да се обърне внимание.

„Подобни описания на Северна Корея от Съединените щати и реакцията на Северна Корея не са необичайни. Но последният обмен идва на фона на опасения, че Северна Корея напредва със споразумение за трансфер на оръжие с Русия в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“, подчертава AP News .

Ядрената програма на Северна Корея - какво се знае

Ядрената програма на Северна Корея придоби ново значение, след като миналата година прие закон, позволяващ превантивната употреба на ядрени оръжия. От началото на 2022 г. Северна Корея е провела повече от 100 ракетни теста, много от които са включвали ядрени оръжия, които потенциално могат да бъдат насочени към Съединените щати и Южна Корея.

В същото време министерството на отбраната на Северна Корея заяви, че терминът „постоянна заплаха“ е по-подходящ за Съединените щати, цитирайки засилените военни учения с Южна Корея и разполагането на ядрена подводница, за която Ким Чен Ун каза, че носи оръжия „достатъчно големи, за да унищожи една държава“. Затова КНДР се опитва да отговори на всякакви действия на Вашингтон и Сеул под формата на съвместни учения или временно разполагане на американски бомбардировачи със сериозни провокации.

Какво изплаши лидера на КНДР в ивицата Газа

Вечерта на 27 октомври имаше много съобщения в медиите, че „Израел е започнал сухопътна операция в Газа“. По-късно обаче тази информация беше опровергана от самата израелска армия, която тълкува действията й като „разширяване“ на вече провеждащи се операции, включително наземни.

Според съобщения от различни източници боевете се водят в района на палестинските градове Бейт Ханун, Бурейдж и Хан Юнис, които се намират на север и юг от Газа. Медиите пишат и за битки в централната част на Газа. В същото време се нанасят най-мащабните въздушни удари от началото на войната върху различни части на палестинския анклав. Заради тях изчезна всякаква комуникация в сектора, в частност интернет, което вече се говори от международни организации, които не могат да се свържат със служителите си.

Израелските медии съобщиха сутринта, че ИД са нанесли удари по 150 подземни обекта на Хамас. В момента пехотата, инженерните подразделения и танковете на израелската армия все още са в ивицата Газа, където се водят битките с Хамас.