Китайският държавен People's Daily разкри нов телевизионен водещ, който е създаден с помощта на изкуствен интелект. Тя се казва Рен Сяоронг.  

Изданието отбелязва, че технологията притежава професионалните умения на "хиляди лидери" и може да говори свободно по всякакви теми. Виртуалното момиче твърди, че може да излъчва новини на всякакви теми през цялата година.

„365 дни, 24 часа ще съобщавам новините за цялата година, денонощно, без почивка“, казва Рен.

Водещата твърди, че може да отговаря само на предварително зададени въпроси, пише Daily Mail. Нейните отговори се използват от Централния комитет на Комунистическата партия на Китай за популяризиране на техните идеи. Зрителите вече са забелязали този факт и обвиняват изкуствения интелект в пропаганда.

Водещ, телевизия, AI, изкуствен интелект, технологии,цял екран
За първи път водещата беше показана във видео в стрийминг платформата Weibo. Снимка: People's Daily

Един зрител отбеляза, че Рен може да обсъжда напреднали технологии, намаляване на данъци и такси, както и китайската политическа конференция „Две сесии“. Отговорите обаче са предварително написани от хора и съдържат правителствена пропаганда.

За първи път водещата, която е създадена с помощта на изкуствен интелект, беше показана във видео в стрийминг платформата Weibo.

През 2018 г. държавната новинарска агенция Xinhua представи първия водещ с изкуствен интелект, който беше моделиран по образец на съществуващ репортер. По време на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин Китай представи и първия в страната водещ на жестомимичен език с изкуствен интелект.