Доклад на "Financial Times" разкрива как Китай е тествал хиперзвуковия си планер, който излита в Космоса и може да извършва обиколки около планетата.

Глайдерът може да носи ядрено оръжие и да осъществява орбитални удари по САЩ.

Китай втрещи военния свят! Тества експериментален хиперзвуков самолет

Публикацията на изданието твърди, че информацията е потвърдена на най-високо ниво, а правителството на САЩ е било неподготвено за нея.

Проблемът за Вашингтон е, че системата за орбитални удари на Пекин обезсмисля щатската противоракетна система, защото не съществува начин за противодействие на китайския хиперзвуков глайдер.

Пробният полет на маневриращия орбитален планер е бил осъществен през август, като той е бил издигнат с ракетата Long March 2C. Апаратът има достатъчна кинетична сила, да поразява цели и без бойна глава.

Американската противоракетна отбрана може да неутрализира мишени, които се движат по балистична траектория. Радарите на страната пък са обърнати в определени посоки. Хиперзвуковият глайдер неутрализира двата основни аспекта на щатската ПРО.

Според "Financial Times" Пентагонът вече е съобщил, че ще разположи ново поколение сателити в орбита, които да следят за маневриращи глайдери.

"Всичко това обаче означава, че Космосът ще става все по-милитаризиран", заключава изданието.