Най-богатият човек в Италия Силвио Берлускони, който почина тази сутрин на 86 години, никога не е посочвал публично кой ще ръководи бизнес империята след смъртта му.

Бъдещето вероятно ще зависи от начина, по който той е решил да разпредели своя 61% дял в семейния холдинг Fininvest между петте си деца от два брака. Най-голямата му дъщеря Марина се очаква да играе важна роля в управлението на наследството от баща си.

Правото на първородния наследник

Марина (родена през 1966 г.) и Пиер Силвио (през 1969 г.), са пряко ангажирани с управлението на компаниите на Берлускони малко след влизането му в италианската политика в началото на 90-те години.

Путин за Берлускони: Скъп човек и истински приятел

Марина, която е председател на Fininvest, контролира издателството Mondadori, докато брат й Пиер Силвио отговаря за телевизионния бизнес, който отдавна е перлата в короната на семейството. Барбара (1984 г.), Елеонора (1986 г.) и Луиджи (1988 г.), децата на Берлускони от втората му съпруга, не са имали толкова важни ръководни функции в управлението на бизнеса на баща си, отбелязва Reuters.

Луиджи поема задачата да представлява своята част от семейството във Fininvest, където е член на Управителния съвет, благодарение на фокуса си върху финансите и управлението на богатството.

През последните години Fininvest ликвидира активи, които смяташе за нестратегически - от европейския футболен шампион AC Milan до дялове в биотехнологичната фирма Molmed и италианската търговска банка Mediobanca.

Дарина Павлова с емоционален пост след смъртта на Берлускони СНИМКА



Семейната холдингова компания потвърди ангажимента си към телевизионната компания MediaforEurope, подкрепяйки плановете за растеж в Европа, за да се противопостави на американските стрийминг гиганти чрез сделки за сливания и придобивания.

Предстои да стане ясно дали тази амбиция ще бъде поддържана след смъртта на Берлускони.

"Лепилото" на семейството

Близки до семейството описват Силвио Берлускони като "лепилото", което държи децата му единни, въпреки разликата във възрастта им и различните им възгледи и амбиции.

Почина Силвио Берлускони

Големият въпрос е дали семейното единство може да бъде запазено след смъртта на Берлускони и какво влияние може да има върху бъдещето на телевизионния бизнес, който е в основата на богатството им.

След като изгражда телевизионната си империя през 80-те години, Берлускони се хвърля в дълбоките води на политиката през 1994 г. и почти веднага става министър-председател. Заема този пост четири пъти - 1994-5, 2001-5, 2005-6 и 2008-11, въпреки многобройните скандали, които съпътстват възхода му.

Оттегля се от поста министър-председател през 2011 г., когато Италия е близо до дългова криза от гръцки тип, а репутацията му е накърнена от обвинения, че е организирал секс партита с непълнолетни жени, известни като Бунга-Бунга, което той отрича. В крайна сметка, е оправдан по всички обвинения, свързани с партитата, но през 2013 г. е осъден за данъчни измами, което води до петгодишна забрана да заема публични длъжности.

Въпреки здравословните си проблеми и непрестанните съдебни битки, Берлускони не се отказва от контрола върху партията "Форца Италия" и се връща в политиката, като печели място в Европейския парламент през 2019 г. и в италианския Сенат миналата година.

Освен върху наследството на бизнес империята, все още няма и очевиден отговор на въпроса кой ще поеме контрола над партията "Форца Италия", допълва Reuters.

Винаги близо до скандала

Тина Търнър никога не е виждала внуците и правнуците си

Въпреки напредналата си възраст, не спира да скандализира общественото мнение, най-вече с отказа си да обвини стария си приятел Путин за инвазията в Украйна през 2022 г., като заявява, че Москва е искала само да постави "достойни хора" начело на Киев.

С противоречивата си личност и убеждения, но и безспорна харизматичност, Силвио Берлускони принесе отличните си умения на търговец и комуникатор в света на политиката, предлагайки ярка, оптимистична перспектива, която избирателите заобичаха, пише "Профит.бг". Чувството му за хумор често му създаваше неприятности, като за последно през декември миналата година той заяви на играчите на футболния си отбор от Монца, че ще им докара "автобус с момичета", ако успеят да победят водещия си съперник от Серия А, припомня Reuters.