ТЦК, СБУ и други специални служби ще конфискуват лични автомобили от украинци за нуждите на армията. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Украйна. Нормата ще влезе в сила от 18 май, когато влиза в сила законът за мобилизацията.

От ведомството отбелязаха, че става дума не само за личен автомобил, но и за трактори, самоходни шасита, самоходни селскостопански и пътно-строителни машини, както и селскостопанска техника.

Транспортът може да бъде конфискуван по време на мобилизация от служители на TCC, регионални органи на СБУ или звена на ГУР въз основа на решения на местните държавни администрации.

Митото за военен транспорт се прилага за:

централни и местни органи на изпълнителната власт, други държавни органи, органи на местното самоуправление;

предприятия, институции и организации, включително железници, пристанища, яхтени пристанища, летища, петролни бази, автомобилни бензиностанции;

предприятия, учреждения и организации, осигуряващи експлоатация на транспортни средства;

обикновени граждани, ако притежават повече от едно превозно средство.

Връщането на транспорт след обявяване на демобилизация се извършва в рамките на 30 дни въз основа на приемо-предавателни актове. Документът съдържа информация за собствениците, техническо състояние, остатъчна стойност и друга необходима информация, която позволява идентифицирането на превозните средства.

Ще вземат една от двете коли

Задължението за военен транспорт, предвидено от закона за мобилизация, представляваше интерес преди всичко за собствениците на автомобили. Как ще протече процедурата и от кого ще бъде взета колата за нуждите на армията?

Според адвокат Евгений Зурнаджи кола може да бъде конфискувана само ако семейството има повече от едно возило. И ако машината е подходяща за изпълнение на задачите на ВСУ.

„Мисля, че Министерството на отбраната ще създаде списъци с нуждите за следващата година, ще изпрати задачите до Военната служба за регистрация и записване, като има достъп до всички бази данни, ще види кои граждани имат няколко превозни средства, регистрирани на тяхна територия, ще съставят приемо-предавателен протокол и ще вземят колата. Те могат също така да злоупотребят с тази разпоредба като наказание, да направят оценка на имота, но въпросът е какво ще направят с жалбите, които неизбежно ще последват“, каза Зурнаджи.

Експертът припомня, че базата данни „Обериг“, до която имат достъп служители на военната служба и службата за сигурност на Украйна и където се съхраняват лични данни на граждани на възраст 18-60 години, обединява няколко бази данни. Включително сервизни центрове на Министерството на вътрешните работи на Украйна и Службата за граждански регистър, където можете да получите информация кой, в какво семейство и колко коли притежава.

„Достъп до тази информация имат ЦКК и СБУ. Ако конкретен автомобил е подходящ за изпълнение на задачи на фронта и не е единственият автомобил в семейството, автомобилът може да бъде иззет и прехвърлен за нуждите на армията. Мисля, че няма да има масови случаи, тъй като седана, да кажем, че няма да ги вземат, те не стават за нуждите на армията, освен ако не превозват някой генерал, но може да обърнат внимание на джиповете“, каза Зурнаджи пред Фокус .

Вместо колата ще върнат пари

Резолюцията на Кабинета на министрите „За одобряване на Правилника за военнотранспортните задължения“ и Закона на Украйна „За мобилизационната подготовка и мобилизацията“ и Закона „За прехвърлянето, принудителното отчуждаване или изземването на имущество под правен режим на военни закон или извънредно положение” определя реда за отнемане на транспорта.

Преди конфискуване на автомобил съответните органи трябва да съставят приемо-предавателен акт, както и да направят оценка на стойността на имуществото. Ако собственикът смята, че цената е твърде ниска, можете да оспори решението в съда.

„За да се конфискува автомобил, ще са нужни до три дни. А за да се преразгледа цената на автомобила, ще трябват до шест месеца. Доброволци изкупиха всички евтини превозни средства, които са подходящи за армията, и ситуацията не е проста. Следователно, ако човек не иска да се откаже от колата, пак ще я вземат и няма да питат, а след няколко години държавата ще върне парите за отнетото возило”, продължава експертът.

Връщането на автомобила става месец след демобилизацията. Предвидена е и процедура за връщане на одобрените при оценката средства.

„Никой няма да ви каже, че колата вече не е там, след съставянето на акта за приемане, колата вече не е ваша собственост, но те могат да върнат парите, има механизъм за това“, обобщава експертът.