Вземайки микрофона, принц Хари, който наскоро посети Африка, посочи членовете на нигерийското кралско семейство, стоящи пред него, като закачливо ги нарече свои „роднини“.

Това предизвика смях в публиката. „Ще пропусна протокола, защото в момента всички сме семейство“, добави херцогът на Съсекс, предизвиквайки нов смях.

Домът Уиндзор може и да е изоставил Съсекс на произвола на съдбата, но миналата неделя в Лагос богати владетели, носещи подаръци и титли, на практика се състезаваха за правото да вкарат Меган в своите кралски семейства, пише Daily Mail.

Но както би било добре да отбележат херцогът и херцогинята на Съсекс, не всеки, който дойде да отдаде почитта си, беше това, за което се представяше.

Според Mail on Sunday стана известно, че един от местните крале е осъден измамник, който два пъти е бил експулсиран от Съединените щати.

Това, което един гост описа като "неофициалната коронация" на Меган, беше луксозен ресторант на петия етаж на най-новия бутиков хотел в крайбрежния метрополис. Това едва ли беше тронната зала на Бъкингамския дворец, но имаше червен килим, фанфари и много церемонии.

Местни монарси дойдоха от най-населената страна в Африка, за да отдадат почитта си на 42-годишната бивша актриса от Suits. Монархии все още съществуват в различни региони на Нигерия, които сега изпълняват церемониални функции, а не конституционни правомощия и представляват групи, съществували преди колонизацията, обяснява Mail on Sunday.

От богатия на петрол регион на делтата на Нигер на народа Itsekiri идва динамичен мъж в червени дрехи, Огиаме Атуватсе III, известен също като монарх на традиционното кралство Вари. Той е женен за дъщеря на милиардер, кара Бентли и е много уважаван като един от най-богатите крале в страната.

Подобно на 40-годишния Огиаме, друг крал - Оби от Онитша, Ннемека Ачебе - измина дълъг път, за да се срещне с херцога и херцогинята. Известен със своята мъдрост, доброта и скромност, 83-годишният принц даде на Меган Маркъл главната титла „Ада Мази“, което означава „дъщеря на двореца на предците Ибо“.

Може да е било малко рисковано. Меган разкри само, че е 43% нигерийка. Тя не уточни към коя етническа група принадлежи, вероятно защото самата тя не знае, пише Mail on Sunday. Когато по време на епизод на подкаста Archetypes я попитаха дали е ибо или йоруба, тя не отговори.

Междувременно, за да не изостане, Оба Абдулрашид Адевале Аканби, 56-годишният Олуво от Иволанд в западна Нигерия, зае централно място. Държейки микрофон, той се обърна към Меган и каза: „Слава Богу, че си една от нас“.

Докато семейство Съсекс стояха пред седящите гости, Аканби показно им подари редица подаръци, включително ръчно ушити огърлици, гривни и роби. И в отстояването на правата на своя народ върху херцогинята, той й даде името Адетокунбо на йоруба, което означава „кралска особа отвъд морето“.

Ослепителен дори за нигерийските кралски особи, Аканби кара жълт суперавтомобил McLaren, съобщава Mail on Sunday.

Съпругата му, кралица Фирдеус, го описва като игрив и весел човек и казва, че се влюбила в него от пръв поглед. Докато съпругът й се шегуваше с Хари, тя разговаряше с Меган и в един момент двете жени позираха за снимка, която по-късно кралица Фирдеус публикува в профила си в социалните мрежи.

Въпреки че е изкушаващо да си представим, че Фирдаус се превръща в бляскаво допълнение към вътрешния кръг на Меган, семейство Съсекс може да помисли два пъти, преди да покани кралската двойка в имението си в Калифорния - не на последно място защото на Аканби е забранено да влиза в САЩ за цял живот.

Аканби, който въпреки че е роден като принц, не винаги е живял в лукс, е осъден измамник, чийто собствен народ призова за детронирането му.

Преди четири години адвокат, представляващ Асоциацията на коренното население на Иволанд в диаспората (AIID), в писмо го обвини, че „се държи по начин, неприличен на монарх в който и да е регион и напълно неприличен за хората от йоруба Оба“.

В изявлението се казва, че той е нападнал колегата си монарх Зикрулахи Акинропо от Огбагба по време на „мирна среща“ за разрешаване на спор за земя. Но Аканби каза, че Акинропо е прекъснал речта му и се е опитал да го атакува със златната си помощна тояга.

„Той започна да ме нарича с неподлежащи за печат именаз“, каза Аканби. „Решително го отхвърлих със сила, на която той не можеше да устои.“

Но други бяха много по-лоши, включително бившата му съпруга Шанел Чин, дъщеря на ямайска реге звезда, която го нарече "дявол" и публично го обвини в сексуално насилие.

Писмото на AIID до губернатора на щата обвинява Аканби в срамно „изкривяване на интереси“ и създаване на толкова много „противоречия“, че е трудно „да си го представим да се възкачи на трона“. Там се казва: „Нашите клиенти съобщиха за няколко случая на сплашване, тормоз и действия, насочени към излагане на бедните коренни хора на всякакви заплахи.“

В документа също така се казва, че кралят е отправил фалшиви обвинения срещу г-жа Чин, като твърди, че е "спала с всякакви мъже от двореца", което тя отрече в телевизионно интервю.

Всъщност, се казва в писмото, „неопровержимите доказателства, с които разполагат нашите клиенти, предполагат, че... Аканби е този, който замърсяваше страната с различни безсрамни доклади за насилие над млади момичета и дами от местната общност.“

Съдебните регистри в Съединените щати показват, че той има богато криминално минало. Веднъж той се опитал да осребри фалшив чек за £247 000 при утежнени обстоятелства. Криминално престъпление, за което той се призна за виновен и в крайна сметка беше изправен пред 20 години затвор и глоба от £197 000, пише Mail on Sunday.

Докато семейство Съсекс не са имали представа, че са в компанията на измамник, богатото криминално минало на Аканби включва десетки правни документи. Аканби, тогава под името Сегун Адевале Адеонигбагбе, беше арестуван за първи път в Бостън през 1998 г., след като влезе в бостънска банка, представяйки се като Джоузеф Пигот, и се опита да осребри откраднат чек на Боинг за £247 000.

Записи от камери за видеонаблюдение бяха използвани за идентифициране и арестуване на Аканби, който по-късно беше обвинен във второ обвинение за фалшифициране на чек за £59 000 на името на Томас Айринг.

Сега, завърнал се в родината си, Аканби седи в луксозни дрехи на гигантски трон. Посетителите на неговия дворец трябва да се възхищават на обувките му Gucci. Веднъж той се похвали в интервю, че бившият президент на Нигерия „падна по лице пред мен“.

През 1998 г. обаче той каза, че е твърде беден, за да си позволи адвокат. Той се призна за виновен и по двете обвинения и помоли съдията за снизхождение.

„Моля, заменете справедливостта с милост“, каза той. „Не съм кариерен престъпник, това беше ситуация извън моя контрол и никога няма да позволя това да ми се случи отново.“ Наистина съжалявам, че направих това."

През юли 1998 г. е осъден на 15 месеца затвор. Неговата глоба от £1500 беше отменена "поради невъзможност да плати".

След като беше депортиран в Нигерия през април 1999 г., му беше забранено да влезе отново в Съединените щати „без законно разрешение от правителството“, по-специално от Министерството на вътрешната сигурност, което отговаря за охраната на американските граници.

Въпреки че подробностите от миналото на Аканби са мътни, той се установява в Канада в някакъв момент и се жени.

През март 2011 г. - само месеци преди младата Меган Маркъл да се премести в Канада и да започне да снима "Костюми" - той беше заловен при опит да пресече границата с Америка със съпругата си и малкия си син, използвайки паспортно име на принц Адил Аканби. Когато граничните агенти провериха пръстовите му отпечатъци, те откриха, че той има предишни присъди и е бил депортиран.

Поради риск от бягство, той беше задържан и след това отведен в Ню Йорк, където беше съден от голямо жури през април 2011 г. по обвинения в „опит за повторно влизане в Съединените щати, след като беше депортиран след присъда за престъпление при утежняващи вината обстоятелства“. 

По това време Аканби беше изправен пред максимална присъда от 20 години затвор и глоба от £197 000. Той се призна за виновен и в изявление от пет страници преди произнасянето на присъдата отново помоли съдията за милост, като каза, че „годините му на формиране, прекарани в Африка, са били много трудни“.

Той твърди, че баща му го е биел всяка седмица, до 12-годишна възраст е живял на улицата, а на 17 е изпратен в институция, „където е бил окован, бит и принуждаван да учи арабски“. Аканби обвини съпругата си, като каза, че тя го е убедила, че може да се върне в САЩ, защото е изминало повече от десетилетие, откакто е бил депортиран.

Тогавашната му съпруга Ракия Сайду, за която се ожени през 2009 г., пише на съдията, че съпругът й е „любящ и грижовен мъж“.

Аканби беше осъден на затвор, депортиран и му беше забранено да влиза в Съединените щати до живот за втори път, но това очевидно не му попречи да стане крал.

Превод: GlasNews