Иранските сили за сигурност са убили най-малко 378 души, включително 47 деца, при потушаване на протести, предизвикани от смъртта на Махса Амини, съобщи правозащитна група в последната си актуализирана информация.

Ислямската република е обхваната от протести, които избухнаха заради смъртта на иранската кюрдка Амини на 16 септември три дни след ареста й за предполагаемо нарушаване на стриктния дрескод в страната за жените. Протестите бяха разпалени от гнева срещу правилата за обличане на жените, но прераснаха в широко движение срещу теокрацията, която управлява Иран след революцията от 1979 година.

„Най-малко 378 протестиращи, включително 47 деца, бяха убити от репресивните сили след 16 септември“, каза директорът на групата по правата на човека в Иран Махмуд Амири-Могадам пред АФП.

Числото представлява увеличение от 36 жертви, откакто базираната в Норвегия група публикува предишния си доклад в сряда. Тя включва най-малко 123 души, убити в провинция Систан-Белуджистан, на югоизточната граница на Иран с Пакистан, 40 в двете провинции Кюрдистан и Техеран и 39 в провинция Западен Азербайджан.

Организацията предупреди, че режимът е организирал „кампания за разпространение на лъжи“ преди срещата на Съвета на ООН по правата на човека следващата седмица. „Те имат две цели, като приписват на терористични групи като „Ислямска държава” убийството на протестиращите”, обясни. „Те искат да го използват като извинение за по-широко използване на бойни патрони“, каза той пред AFP. „И те също искат да повлияят на страните в Съвета на ООН по правата на човека, които ще се съберат на 24 ноември на специална сесия, обмисляйки създаването на независимо разследване и на механизъм за отчетност“ на репресиите в Иран, добави той.