21-годишният модел със синдром на Даун Ели Голдщайн стана собственик на имение в Есекс (Англия), което спечели благодарение на модни ревюта и снимки за корицата на Vogue през май тази година.

Ели е първият модел със синдром на Даун в историята на модата, който участва в големи международни кампании. Да, Gucci я нае за тяхната реклама „Unconventional Beauty“, която я постави на корицата на италианския Vogue 2020, пише Daily Mail.

Началото на жизнения път на момичето обаче беше трудно. Веднага след раждането й лекарите предложили на родителите й да я дадат в болницата, тъй като твърдяли, че никога няма да ходи и да говори.

Раждането на дете със синдром на Даун било истински шок за Ивон и Марк Голдщайн, тъй като пренаталните тестове не разкрили никакви генетични аномалии. Въпреки препоръките на лекарите, те не се отказали от дъщеря си и имали твърдото намерение да направят живота й максимално комфортен.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Ellie G (@elliejg16_zebedeemodel)

Когато момиченцето било на пет месеца, в лондонската болница Great Ormond Street, то претърпява операция за затваряне на дупките в сърцето й, с които се раждат половината деца, родени с болестта на Даун. Процесът продължил 10 часа, но лекарите не били сигурни, че бебето ще оцелее.

„Никога няма да забравя усещането, че кръвта се оттича от тялото ми, когато трябваше да подпиша формулярите за съгласие, знаейки, че рисковете за живота на Ели са много големи, но още по-големи, ако тя не се подложи на операция“, спомня си майката Ивон със сълзи на очи.

Бебето прекарва 10 дни в реанимация и още една седмица в реанимация. Любовта към живота се оказва по-силна и в рамките на три седмици семейство Голдщайн прибират дъщеря си у дома.

Те направили всичко, за да може Ели да живее като всички деца и това много й помогна в бъдеще. Въпреки всичко, тя успя да направи няколко крачки на 18 месеца, въпреки че напредъкът беше по-бавен от на повечето малки деца, тъй като родителите й работеха за укрепване на мускулния й тонус с физиотерапия. До третия си рожден ден тя вече говореше с изречения.

По времето, когато Ели влезе в приемния клас в местното общообразователно държавно училище в Илфорд, Есекс, тя вече можеше да чете благодарение на любовта си към книгите.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Ellie G (@elliejg16_zebedeemodel)

В училище децата и учителите не я приемали много добре.

„Разгледахме някои училища за специални нужди и открихме, че децата просто не са толкова способни като Ели, така че решихме, че е най-добре за нея да бъде около деца, в които може да се взира и да копира поведението им. Но чух, че родителите й казаха: „Тя не трябва да е тук.“ Мисля, че това е, защото те бъркаха състоянието й с нейната личност – тя е жизнена, палава – и искаха да знаят защо е нахална и се опитва да вземе книгите на другите деца у дома в чантата й. Бих им казал, че е защото тя обичаше книгите. Една от майките ме нарече „пазителката на Ели". Друга се оплака, че Ели е хвърлила палтото на детето й от закачалката на пода. Тя беше лесна мишена и директорката не й помогна. Един ден тя се обади и каза, че Ели е счупила тоалетната, като е извадила дръжката от стената и аз трябваше да отговоря, че тя не е Супержена", каза Ивон.

Въпреки трудностите с писането и математиката, когато Ели се премести в гимназията на 11-годишна възраст, нейните умения за четене бяха наравно с тези на 18-годишна възраст.

Благодарение на добрия си характер, Ели лесно се сприятеляваше и харесваше уроците си. До девети клас обаче натоварването се увеличи. Директорката обяснила на родителите, че тъй като няма да може да издържи GCSE и няма по-малко трудна алтернатива, Ели ще трябва да се премести в училище за деца с обучителни затруднения.

Вече там, през 10-та година, Ели процъфтява и завършва сертификати за начално ниво (ELC) за деца, които се борят да постигнат най-ниската оценка на своите финални изпити за GCSE.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Ellie G (@elliejg16_zebedeemodel)

Началото на кариерата на модел

Когато Ели сменила училището, приятелка на майка й видяла управителя на Zebedee, „приобщаваща“ агенция за таланти, която работи с хора с увреждания и видими различия по дневната телевизия и предвидила, че Ели, чиито любими забавления винаги са били пеенето и танците, може да е идеалният кандидат за договор.

Yvonne се свързва със Zebedee и след пробна фотосесия през 2016 г. агенцията добавя Ели към своя каталог. Осем месеца по-късно Ели се появява в коледна реклама на Superdrug, британски търговец на дребно за здраве и красота.

„Хареса ми! Трябваше да танцувам и да нося искри в косата си“, признава младият модел.

Сега Ела има договор с Gucci, както и активен студентски живот: учи драма и танци в New City College в Източен Лондон. Момичето планира да бъде още по-активно в моделния бизнес, по-специално в Америка, и мечтае да играе във филми. Тя много иска да участва в едно от любимите си предавания - Coronation Street.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Ellie G (@elliejg16_zebedeemodel)

Най-добър приятел

Човекът, който е бил до Ели през всичките й етапи от живота й, е нейната майка.

„Майка ми вярва в мен и ми помага да постигна всичко, което искам. Никога не е позволила на никого да ме задържи“, казва момичето.

Да бъдеш в очите на обществеността, особено в света на моделите, разбира се може да бъде уязвимо място за всеки, но особено за млада жена със синдром на Даун. Така Ивон следи внимателно и профила на Ели в Instagram, където тя има 89 300 последователи, и изтрива неподходящите публикации.

Ели с майка си Ивон Снимка: Социални мрежи

Въпреки че семейство Голдщайн не знаят дали Ели някога ще може да живее сама, те са я посъветвали да си купи собствена къща, където да живеят с нея, като същевременно запазят семейния дом, за да я насърчат да се научи да готви и управлява къщата и да бъде по-независима.

„Трябва да помислим как ще се справи, когато не сме наоколо. По-голямата й сестра Ейми очевидно винаги ще се грижи за нея и ще се занимава с финансите, но не бих прехвърлил отговорността за Ели върху Ейми, която има собствен живот", казва жената.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by British Vogue (@britishvogue)


Ели Голдщайн на корицата на Vogue, май 2023 г

Ели пък е във възторг от къщата си с три спални. Тя особено харесва рибното езерце, което според нея ще се зарадва особено на двегодишния й племенник Блейк.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Ellie G (@elliejg16_zebedeemodel)


Моделът и нейният племенник Блейк

Като всички момичета, мис Голдщайн мечтае за собствено семейство.

"Един ден наистина бих искала да срещна някой специален и да се омъжа. Ще нося голяма бяла рокля и ще танцувам специален танц на сватбата. Блейк ще носи малък костюм и ще бъде моят паж", казва тя.

Момичето, което написа и книга за живота си, удачно озаглавена „Срещу всичко“, обобщава:

„Така че сега съм модел, писател, студент и домакиня. Иска ми се да мога да кажа това на лекаря, който каза, че никога няма да ходя или да говоря!“

Превод: GlasNews