Лодка с 28 пътници потъна в Казан. Само по щастлива случайност няма жертви, повечето от пътниците са доплували до стоящата наблизо баржа, други са били спасени от самия съд.

Според телеграм канала БАЗА, компания от хора е наела лодката, за да отпразнува рожден ден. Първоначално те искали да вземат корабче за 25 души, за да отплават до село Горен Услон и да празнуват там. Но в деня на партито необходимата лодка се оказала на ремонт и наемодателят предоставил лодка за 12 души.

„Въпреки това пътниците се съгласиха да се качат на борда дори след необичайната молба на капитана: той помоли, ако някой има въпроси, да отговорят, че са били 12 (въпреки че на борда имаше 28 души)“, пише БАЗА.

Пътниците разказват, че моторницата не е имала спасителни жилетки, спасителни шамандури, виждал се и кренът. По време на плаването лодакат започнала да потъва, а капитанът уверил, че „всичко е наред“.

По това време водата идвала зад борда, моторната лодка започнала да се накланя и пътниците падали във водата.

В мрежата се появи видео от мястото на инцидента - спасители бързат към останките на лодката. И по-късно хората бяха отведени на брега, където ги чакаха следователи.

Според предварителната версия лодката е потънала поради претоварване, нарушение на правилата за експлоатация. В момента се извършват проверки, ще бъде образувано досъдебно производство.

Припомняме, че на 10 юли 2011 г. в Татарстан, в района на Куйбишевското язовир, потъна туристическият кораб "България".

Тогава имаше проливен дъжд, надигна се силен вятър, корабът влезе в завой с крена - водата влезе в каютите през илюминаторите. Загинаха 122 души.

Превод: GlasNews