Закуската е отложена до второ нареждане – тъй като индустрията за портокалов сок е изправена пред криза.

Портокалите са дефицитни.

Всяка година се отглеждат около 50 милиона тона портокали, като голяма част, малко над една трета (34%), се отглеждат в Бразилия.

Бразилия е и най-големият износител на портокалов сок в света и произвежда около 70% от световното предлагане.

Но тъй като екстремната суша и топлинният стрес оказват влияние върху периода на цъфтеж на културите, съчетани с нарастващи нива на болестта на зелените цитрусови плодове – нелечима бактериална инфекция – производството на портокали в Бразилия намалява с повече от 24% през този сезон.

Това оказа значително влияние върху цената на портокаловия сок, която скочи с повече от 20% за една година.

И не само Бразилия страда от намаляващо производство. Други страни, включително Израел, Испания и Аржентина, също намалиха производството на портокали, тъй като светът се опитва да се справи с търсенето.

Ураганите във Флорида, друг основен регион за отглеждане на портокали, унищожиха последната реколтата, а оцелялата също е изправена пред битката с болестта по плодовете.

Като краткосрочно решение производителите на портокали са обмислили сливането на реколтата със замразен сок, който има продължителност на живот от около две години, а организациите лобират портокаловият сок да се прави в комбинация с други цитрусови плодове като мандарини.

Но въпреки че това решение може да звучи като добра идея за феновете на сока, добавянето на други плодове ще изисква допълнителен транспорт и логистика, за да бъдат взети предвид, което допълнително повишава разходите.

Позеленяването на цитрусовите плодове, известно също като хуанлонгбинг (HLB), е една от най-разрушителните болести по цитрусовите дървета. След като едно дърво е засегнато, няма контрол или лечение и засегнатите дървета ще дадат горчиви плодове, които са неподходящи за продажба и консумация. Болестта се предава чрез азиатския цитрусов псилид, малка буболечка, която произхожда от Азия, но сега е открита в САЩ, Южна Америка и Африка. Не представлява заплаха за хората или животните, но унищожава всички видове цитрусови дървета, включително портокал, грейпфрут, лимон и лайм.

Говорител на Британската асоциация на безалкохолните напитки (BSDA) нарече това „безпрецедентна ситуация“.

Превод: GlasNews.bg