Френският президент Еманюел Макрон заяви в "Екс", че "осъжда с най-голяма твърдост безпрецедентната атака, предприета от Иран срещу Израел" и призовава страните към сдържаност, предаде Франс прес.

"Осъждам по най-категоричен начин безпрецедентното нападение, извършено от Иран срещу Израел, което заплашва да дестабилизира региона. Изразявам солидарността си с израелския народ", заяви френският президент, като подчерта, че Париж държи "на сигурността на Израел, на нашите партньори и на регионалната стабилност".

"Франция работи за деескалация със своите партньори и призовава за сдържаност", добави Макрон.

НАТО "осъжда ескалацията от страна на Иран" и "призовава към сдържаност", за да не "излезе конфликтът в Близкия изток извън контрол", заяви говорителка на Алианса.

"Осъждаме ескалацията, извършена от Иран през нощта, призоваваме за сдържаност и следим отблизо развитието на ситуацията. От съществено значение е конфликтът в Близкия изток да не излезе извън контрол", се казва в изявлението на говорителката Фара Дахла.

Държавните и правителствените ръководители на Г-7, ще се срещнат чрез видеоконферентна връзка в ранния следобед, "за да обсъдят иранската атака срещу Израел", съобщи италианското правителство, което в момента председателства тази група на индустриализираните държави. "Работим, за да избегнем още по-голяма военна криза", подчерта италианският външен министър Антонио Таяни пред обществената телевизия "Раи 3"

"Г-7 ще изпрати послания до Израел, че е необходимо максимално внимание, за да се предотврати ескалирането на ситуацията", добави той, като подчерта, че "снощното иранско отмъщение може да постави началото на опасна спирала".