Осем министри в украинското правителство са заплашени с уволнение. Тяхната оставка може да бъде разгледана на следващото пленарно заседание на Върховната рада. Това съобщава изданието "РБК-Украйна" с позоваване на източници в украинското правителство.

Според журналисти, въпреки че оставките в кабинета на министрите все още не са докоснали най-високото ниво, а са приключили на ниво заместници, министерските ръководители скоро може да "полетят".

Кой е застрашен от оставка?

министърът на енергетиката Герман Галушченко;
министърът на стратегическите индустрии Павел Рябикин;
министърът на младежта и спорта Вадим Гутцайт;
министърът на ветераните Юлия Лапутина;
министърът на образованието Сергей Шкарлет;
вицепремиер и министър на реинтеграцията Ирина Верещук;
министърът на екологията Руслан Стрелец;
министърът на културата и информационната политика Александър Ткаченко.

Изданието отбелязва, че някои служители може да не бъдат уволнени веднага, тъй като някои имена са били в списъка за напускане още преди началото на пълномащабното нахлуване в Руската федерация. По-специално, рокадите са свързани с общото съкращаване на кабинета на министрите и сливането на министерства. Някои не могат да намерят заместник дълго време.

Източници обаче казаха, че оптимизацията на властта се забавя поради липсата на кадрови резерв. В същото време не се говори за смяна на премиера Денис Шмигал.

Припомняме, на 25 януари главният прокурор на Украйна Андрий Костин уволни ръководителите на 5 регионални прокуратури. Ръководителите на районните прокуратури в Запорожие, Кировоград, Полтава, Суми и Чернигов загубиха постовете си.

Ден преди това ръководителят на фракцията на Слугата на народа Давид Арахамия обяви арестите на корумпирани служители в близко бъдеще.

Превод: GlasNews