Президентът на Украйна Володимир Зеленски, говорейки на брифинг за медиите, заяви, че страната не е готова за прекратяване на огъня. Според него на "мястото", където се намира Украйна в момента, примирие е невъзможно.

Киев няма да „стабилизира ситуацията“, защото иска „много неща“ преди настъпването на зимата.

По-специално недопускането на нови споразумения от Минск, които, припомняме, бяха приети преди осем години.

Споразуменията включват уреждане на ситуацията в Донбас, но в настоящата ситуация в Украйна ръководителят на страната смята за невъзможно да ги спазва, съобщава L'Express.

„Ние обяснихме, че няма да има Минск-3“, каза Зеленски.

Зеленски добави, че докато е президент на страната, няма да допусне спазването на условията, приети през 2014-2015 г. Според него, ако днес бяха замразени позициите, заети от руските войски, никой не би се съгласил на подобен сценарий.

Така украинският лидер реагира на предложението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да организира среща между Зеленски и руския президент Владимир Путин.

Това стана известно по време на посещението на турския лидер в Лвов.

Руската страна заяви, че срещата между лидерите на Руската федерация и Украйна ще изисква "обширна подготвителна работа". Както уточни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, само при такива условия е възможна среща на върха.

Превод: GlasNews