20-годишно момче иска да прибегне до асистирано самоубийство заради болестта си. Канадецът Ерик Кулам, който живее в Форт Джон, Британска Колумбия, развил заболяване на черния дроб и бъбреците, отключено от мистериозно стомашно-чревна болест.

Той споделя, че заради това агонизира от години, а неговите близки го подкрепят в решението да приключи преждевременно живота си. Близо 600 негови приятели и роднини участваха в прощално барбекю, организирано за младия мъж.

Осъществиха първото асистирано самоубийство в Италия

Ерик разкрива, че заболяването белязало по-голямата част от живота му и не иска да продължава да живее по този начин. През юни 2016 година властите в Канада приеха закон, който позволява на пълнолетните канадци да поискат медицинска помощ за асистирано самоубийство.

“Понякога вечер лежа, не мога да заспя и ми става тъжно. Но през повечето време чакам денят (на процедурата - б.п )да дойде, защото постоянно ме боли”, разказва Ерик. "Вземам много лекарства само, за да съм добре няколко часа", добавя той.

Ерик споделя, че сам решава кога да прекрати живота си и къде да го направи. Той разказва, че още няма конкретна дата, но ще я насрочи, когато свърши задачи, които иска и се срещне с важни за него хора.

Кулам разказва, че се е почувствал много добре от любовта и подкрепата на хората, които историята му е докоснала.

Страница във Facebook, която е наречена "Армията на Ерик", е пълна с окуражителни съобщения от приятели, роднини и непознати.

Коментарите са изпълнени със съчувствие и признание за борбата, която момчето води с болестта си.

В Канада човек трябва да е навършил 18 години и да боледува сериозно или да е инвалидизиран, за да има право на асистирана смърт.

Превод: GlasNews.bg