Блогърката Олга Лойек от Украйна наскоро е открила свой собствен цифров клонинг в китайските социални мрежи. Дийпфейк с външния вид на Олга продава руски стоки в Китай и възхвалява руско-китайските отношения, съобщава Гласът на Америка.

Лойек наскоро е стартирала канал в YouTube, където говори за психичното здраве и споделя житейската си философия. Скоро момичето получило съобщения от последователи, че са я видели в китайските социални мрежи Douyin и Bilibili. Олга решила да провери информацията и открила, че нейният AI клонинг, който се нарича Наташа, Анна, Грейс в различни китайски платформи, продава руски стоки, говори мандарин и възхвалява приятелството между Русия и Китай.

Блогърката е използвала Google Translate, за да разбере за какво говори клонингът. Тя е обидена, че външният й вид е използван за възхвала на руско-китайските отношения. „Много е обидно“, каза тя пред VOA.

В някои видеоклипове клонингите говорят колко ценят тесните връзки между Русия и Китай. В други видеоклипове те възхваляват китайската история и култура или спекулират колко силно руските жени искат да се омъжат за китайци.

„Ако се ожените за рускини, ние ще ви перем дрехите, ще готвим и ще мием чиниите за вас всеки ден“, споделя AI копието на Олга Лойек. „Ще ви дадем и деца, колкото искате“.

Блогърът Олга Лоек предполага, че целта на създаването на такива аватари е да накарат хората в Китай да почувстват, че чужденците признават превъзходството на тяхната страна.

AI-клонинг на Олга Лойек в китайските социални мрежи

Douyin е китайската версия на TikTok, докато Bilibili е най-голямата китайска видео платформа, подобна на YouTube.

Трябва да се отбележи, че AI клонингите на Олга са създадени с помощта на услугата HeyGen, която ви позволява да създавате аватари, които говорят различни езици безплатно в ограничен брой и срещу заплащане - неограничено и с най-добри ефекти.

Изданието напомня, че технологията, разработена от HeyGen, е използвана във видеоклипове с изкуствен интелект, в които Доналд Тръмп и Тейлър Суифт говорят китайски. Тези видеоклипове станаха вирусни в китайските социални медии през октомври 2023 г. Според Forbes сега компанията се оценява на 75 милиона долара.

Политиката за модериране на HeyGen гласи, че потребителите не могат да създават аватари, които „представляват реални хора, включително знаменитости или обществени личности, без изрично съгласие“. Официалният видео урок на компанията за аватар ви показва как да изпращате видеоклипове на хора, които дават съгласие техните изображения да бъдат използвани. Не е ясно как създателите на аватара на Олга Лойек са успели да заобиколят изискването да заснемат видео с нея, но без нейното съгласие. Украинката и нейните абонати са изпратили жалби до китайски компании, в резултат на което са изтрити повече от 10 акаунта с клонинги.

AI аватарите също са били използвани в онлайн кампании за дезинформация, насърчаващи прокитайски и антиамерикански дневен ред. През февруари 2023 г. изследователската фирма Graphika откри кампания в социалните медии, насърчаваща интересите на Пекин, използвайки видеоклипове с компютърно генерирани хора, които изглеждат реалистични.

Превод: GlasNews.bg

Измамник отмъкна $25 милиона, използвайки дийпфейк видео

Нова измама във Фейсбук! Този път използват лицето на премиера

Измамиха българска компания с 6 млн. евро