Кметът на Снигиревка Юрий Барбашов съобщи за препълнени морги в Николаев след опита за контраатака на Въоръжените сили на Украйна.

„В момента всички морги са пълни. Има големи проблеми с чистата вода, дарената кръв и осигуряването на ранените, които пристигнаха в Николаев“, цитира думите му РИА Новости.

Той отбеляза, че въоръжените сили на Украйна са се опитали да предприемат контранастъпление и в района на Снигиревка, но тази атака е вероятно за отвлече на вниманието, тъй като основният удар е нанесен на север.

В резултат на това, според Барбашов, около 400 ранени са били приети в болницата на МВР в Николаев. Подобно е положението и в БСМП. Общо около 2000 ранени бяха приети в градските болници.

Междувременно бившият офицер от американското разузнаване Скот Ритър назова истинската цел на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна според него.

В YouTube канала Judging Freedom той каза, че украинският президент Володимир Зеленски е решил да атакува само за да покаже „успехите“ на въоръжените сили на Украйна. Според Ритер Зеленски и неговите военни командири просто търсят PR в западната преса.

Офицерът нарече "опита за организиране на офанзива" еднозначен политически ход без реален смисъл.

„Основната цел беше да се създаде образ на уж силна Украйна, която се подкрепя от Запада“, каза Ритър.

В крайна сметка обаче въоръжените сили на Украйна дадоха обратен сигнал на Запада на фона на хиляди ранени войници и принудително отстъпление.

На свой ред колумнистът на Evening Standard Робърт Фокс даде своята прогноза за контранастъплението на Украйна.

Той смята, че Киев няма да може да се възстанови от неуспешната атака срещу Херсон, а Фокс нарече действията на въоръжените сили на Украйна по-скоро символични, отколкото стратегически.

Фокс споделя мнението, че контранастъплението на Украйна е предприето, за да се поддържа подкрепата на Запада, в очакване на напредването на украинската армия.

Превод: GlasNews