В сряда, 12 юли, ще се проведе първата учредителна среща на върха Украйна-НАТО, на която на Киев ще бъде предложен план за бъдещото му влизане в Алианса. Това заяви генералният секретар Йенс Столтенберг по време на брифинг на 11 юли.

Според него процесът на присъединяване на Украйна към НАТО няма да бъде двуетапен, както за другите държави, а едноетапен - в опростен вид. Говорим за прилагането на Плана за действие за членство в НАТО (ПДЧ), който Киев няма да има нужда да изпълнява. Когато му дойде времето, протоколът за членство просто ще бъде подписан и ратифициран от всички съюзници. Всички останали подробности ще бъдат обявени директно на събитието.

Освен това в първия ден от срещата на върха ще бъде оповестен и текстът на комюникето на НАТО за Украйна, в което ще бъде описано как НАТО ще продължи да помага на Украйна в борбата срещу руската агресия.

Най-важното сега, казва Йенс Столтенберг, е да продължим да оказваме военна подкрепа на Киев.

"Сигурен съм, че нашите членове ще подкрепят Украйна. Всичко е свързано с приближаването на Украйна към НАТО", се казва в изявлението.

НАТО отбеляза още, че войната е започнала през 2014 г., а през 2022 г. войските на Владимир Путин нахлуха в Украйна от всички страни. През цялото това време Алиансът е подкрепял страната в нейната борба и ще продължи да го прави заедно с партньори, докато е необходимо.

„Основната цел е Украйна да спечели като демократична нация в Европа, в противен случай не може да има гаранции за сигурност“, продължи Йенс Столтенберг.

Очаквайте подробности!