Нашата планета е пълна с невероятни места, създадени от природата. Едно от тях е езерото Урмия - най-голямото езеро в Близкия изток и едно от най-големите хиперсолени езера на Земята. Нови сателитни изображения показват, че резервоарът почти напълно се е превърнал в „суха солена равнина“.

За да покажат колко тъжни са нещата, учените показаха две снимки, направени през три години, пише SciTechDaily. Първото изображение показва езерото Урмия, разположено в северозападен Иран, заснето от сателита Landsat 8 OLI - снимката е направена на 8 септември 2020 г. На кадрите се вижда, че водата запълва по-голямата част от басейна, а солните отлагания се виждат само по периметъра на езерото.

езерото Урмия 2020Цял екран
Снимка на езерото Урмия, направена през 2020 г Снимка: NASA

Имайте предвид, че през 2020 г. водата в езерото се увеличи поради притока на прясна вода в басейна. Въпреки това последвалите по-сухи условия промениха ситуацията доста. Втората снимка е направена на 7 септември 2023 г. от спътника OLI-2 на сателита Landsat 9. Кадърът показва как езерото Урмия почти напълно е загубило водите си, превръщайки се в обширна суха равнина.

езерото урмия 2023 гЦял екран
Сателитна снимка на езерото Урмия, направена през 2023 г Снимка: NASA

Наблюденията показват, че през 1995 г. езерото Урмия е достигнало пълното си ниво, но през следващите две десетилетия нивото на водата в езерото постепенно намалява, докато падне с повече от 7 метра. В същото време най-големият резервоар в Близкия изток загуби около 90% от цялата си площ. Учените смятат, че причината са продължителните суши, както и използването на вода в селското стопанство и изграждането на язовири на реките, които захранват езерото.

Учените се опасяват, че пресъхването на езерото Урмия може да бъде опасно за здравето на местното население. Проблемът е, че оставащата вода в резервоара става все по-солена и натоварва популациите от солени скариди и други организми, които осигуряват източници на храна за по-големите животни.

Изсъхването на езерото също така увеличава вероятността прахът от деня на пресъхването му да се вдигне и да бъде отнесен от местните ветрове - което се очаква значително да влоши качеството на въздуха тук. Скорошно проучване предполага, че ниските нива на водата в езерото Урмия са свързани с въздействия върху респираторното здраве на местното население.