„Най-възрастната“ жена в света се готви да отпразнува своя 124-ти рожден ден. Амантина Сантос Дувирхем, известна още като доня Хулия, твърди, че е родена на 22 юни 1900 г. - точно шест месеца преди смъртта на кралица Виктория. За това пише Daily Mail.

Въпреки че възрастта й е призната от бразилското правителство, на доня Хулия е отказано място в Световните рекорди на Гинес поради объркване с акта й за раждане.

„Доня Хулия е най-старата жена в света, единственото нещо, което й липсва, е официалната регистрация на рекорда“, казват представители на кметството на Сера Гаяс (щат Парана), където живее дълголетницата.

Въпреки достолепната си възраст жената няма сериозни здравословни проблеми.

„Доня Джулия не приема лекарства и няма побеляла коса. Нещо повече, тя все още се облича стилно, носи обеци и гривни“, казва социалният работник Хелен-Кристина Перейра.

Снимка: Newsflash

По думите й бабата много обича да яде варени яйца, както и традиционните питки Bolo de Polvilho, приготвени от брашно от маниока.

Съобщава се, че местните власти организират специално парти за нея на 27 юни, няколко дни след официалната й дата на раждане. Миналата година партито по случай 123-ия рожден ден на Дувиргем се е превърнало в голям празник, отбелязва изданието.

Снимка: Newsflash

Според бразилското новинарско издание Banda B, Дувирхем е прекарала значителна част от живота си на улицата и е била осиновена на 100-годишна възраст от жена на име Мария Еднир де Алмейда.  

Между другото, настоящият рекордьор в Книгата на рекордите на Гинес е испанската дълголетница от американски произход Мария Браниас Морера, която навърши 117 години на 4 март тази година.

Морера е роден в Сан Франциско (САЩ) през 1907 г., но се премества в Каталуния (Испания) като дете. Тя прекарва последните 22 години от живота си в дом за стари хора. Морера има три деца, 11 внуци и 13 правнуци.

И въпреки възрастта си, тя е активна в социалните мрежи, като често публикува в Twitter с помощта на дъщеря си. Освен това е запалена пианистка.

Превод: GlasNews.bg