Къде в Европа употребяват най-много наркотици? Отговор на този въпрос търси група учени, които се заемат да изследват отпадни води от 73 града в Европа в най-голямото подобно изследване.

Оказва се, че германският град Ерфурт "води" в изследването. Според отпадните води на града именно там се използват най-много метамфетамини, сравнено с останалите градове, пише английското издание на DW.

Учените са търсели следи от четири вида наркотици - амфетамини, кокаин, екстази и метамфетамини.

Проби от водата били взимани дневно и така учените успели да изчислят колко и каква дрога е била най-често употребявана от жителите на градовете в период от седмица. В лабораториите са търсени метаболити - вещества, които остават в човешката урина, след като наркотикът бъде разграден от тялото.

Столицата на метамфетамините  - Ерфурт

Изследователите са установили, че на всеки 1000 жители на Ерфурт се падат 211,3 мг метамфетамини. Кемниц, който също е в Източна Германия, е втори в списъка, със 196,2 мг за 1000 човека.

Европейският център за мониторинг на наркотиците и пристрастяванията отбелязва, че употребата на метамфетамини във всичките градове, спада.

"Традиционно употребата на метамфетамини е по-скоро ниска и е концентрирана в Чехия и Словакия", отбелязват от европейската агенция.

Сега обаче наркотикът е все по-често употребяван и в Източна Германия и Северна Европа, особено във Финландия.

Амфетаминът - все по-често употребяваната дрога

Германия води и в класацията по употребата на Амфетамини. Саарбюкен води с 407,4 мг за 1000 души. На второ място е... Рейкявик. В столицата на Исландия обаче средната употреба е далеч по-ниска.

Берлин също намира място сред първенците по употреба на наркотици. Осло, Антверпен и Лахти също са сред "нарко столиците".

Западна и Южна Европа - кокаиновият рай

Богатите западни страни традиционно са с най-високата употреба на кокаин. Наркотикът обаче не е толкова популярен в Източна Европа.

Всъщност, учените установяват, че употребата на кокаин отчита ръст, а не спад, както при останалите наркотици. Според тях достъпът до него става все по-лесен.

Екстази - дрогата на уикенда

Последният наркотик, за чиято употреба учените са събирали данни, е екстази. От десетките градове, попаднали в проучването, холандските Амстердам и Утрехт водят с най-висока употреба.

Без изненада, учените посочват, че употребата на кокаин и екстази скача рязко през почивните дни. Метамфетамините пък