Западните медии съобщиха за анализ на германското разузнаване, който разглежда сценария страната да влезе във война с Русия. Както съобщава германското издание Bild, позовавайки се на документа, анализаторите са проучили възможен сблъсък между силите на НАТО и руските въоръжени сили.

Според ръководителя на Центъра за стратегически комуникации на Северноатлантическия алианс Янис Сартс анализът не е бил таен, това е „измислена ситуация“, в която се предполага конфликт между измислени държави, но в момента реалните състояния и география са „по-приложими“.

Сартс подчерта, че документът "не предвижда развитието на ситуацията".

В разговор с РИА Новости източник от Министерството на отбраната на Германия каза, че страната приема „сериозно“ заплахата от конфликт с Руската федерация, но отказа да коментира материала на изданието.

„Не мога нито да потвърдя, нито да коментирам тези съобщения“, каза той.

На свой ред Bild смята, че германското министерство на отбраната взема предвид дори онези сценарии, които са малко вероятни.

„Разглеждането на различни сценарии... е част от ежедневните военни дела, особено по време на армейското обучение“, пише медията според източник в Министерството на отбраната.

Припомняме, на 14 януари изданието съобщи, че Германия приема сериозно възможността за нападение от руски войски по източния фланг на НАТО. Сценарият предполага, че още през юни тази година руските въоръжени сили ще отблъснат украинските въоръжени сили и ще започнат „скрита, а след това все по-явна“ атака срещу силите на Алианса.

Говорим за възможни атаки в киберпространството, хибридна война „главно в балтийските страни“. Началото на сблъсъците ще бъдат руско-беларуските военни учения.

Още през октомври руските въоръжени сили ще прехвърлят сили в Калининград, ситуацията ще се влоши. През декември ще се случи провокация в коридора Сувалки - имитация на „граничен конфликт“, който ще доведе до безредици и жертви. В резултат Русия на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН ще „обвини Запада в подготовка на нападение“.

През май 2025 г. НАТО ще реши да използва „надеждни мерки за възпиране“, след което в „Ден X“ ще изпрати 300 000 войници на източния фланг. А през лятото на 2025 г. изданието съобщава за „предстоящото избухване на война“. Медиите не описват изхода от конфронтацията.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, той не би искал да коментира статията, като упрекна изданието, че „напоследък“ разпространява вестникарски измислици.

А официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова оцени публикацията на Bild като „хороскоп за миналата година“.

Германия се готви за война на НАТО с Русия: Bild обяви датата