Малко преди срещата на върха на НАТО белгийският премиер Александър Де Кро обясни как НАТО вижда изхода за Украйна от кризата.

Според Sudinfo политикът казал, че Алиансът може да "помага на Украйна да спечели" само с военни средства.

Той обясни, че икономическите санкции работят в две посоки: удряйки Русия, те „силно удрят европейците“. Следователно е необходимо да се помогне на Киев да „спечели военна победа“ и няма друг избор.

Де Кро смята, че е за предпочитане конфликтите да се разрешават чрез дипломация, но това изисква втора страна.

„Но за това ви трябва някой, който да седи отсреща... а в момента говорим със стената “, обясни той.

Политикът смята, че Украйна трябва да реши да започне преговори. На свой ред Белгия вече изпрати военна техника в Киев и ще продължи да го прави отново. Малко преди това Владимир Зеленски обясни, че Украйна трябва да има силна позиция за преговори.

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че НАТО възнамерява да приложи план за мащабно засилване на готовността на силите на Алианса в Европа.

Според РИА Новости, позовавайки се на думите му, следващата година, 2023 г., ще бъде крайният срок. Тогава „силите ще бъдат готови“, обясни Столтенберг.

Генералният секретар на Алианса уточни, че концентрацията на силите ще бъде съсредоточена в източните територии. Участващите страни ще предоставят финансова подкрепа и обучение.

Плановете, според Столтенберг, включват увеличаване на броя на бойните единици, разполагане на техника и гориво на преден план в източните територии, което е необходимо за бърз отговор на заплахите.

Според RBC става дума за сили за бързо реагиране, които трябва да нараснат до 300 000 от 40 000.

Говори се и за приемането на нова стратегическа концепция на Алианса, в която Русия ще бъде посочена като най-значимата и пряка заплаха за сигурността на страните участнички.

Превод: GlasNews