Равнището на водите продължи да се покачва и в понеделник в Средния запад на САЩ, където наводненията причиниха смъртта на най-малко трима души и заляха военновъздушна база, предава Ройтерс. Затоплянето на времето допринесе за наводненията в региона, които бяха причинени от проливни дъждове и топящи се снегове.

 Мисури, най-дългата река в Северна Америка, наводни голяма част от щата Небраска. Очаква се нивото на Мисури да достигне днес пик от 14,48 метра - абсолютен рекорд, който ще подобри с повече от 30 сантиметра предишния, датиращ от 2011 г.

Губернаторът на Небраска Питър Рикетс заяви, че това може би са най-опустошителите наводнения в историята на американския щат. През 2011 г. водата спадна чак след 108 дни, а сега е с 4-5 фута (около 122-152 сантиметра) повече, отбеляза той. Рикетс и губернаторът на Айова Ким Ренълдс обявиха извънредно положение.

80-годишна жена, която била хваната в капан в дома си в Небраска от придошла река, е третата потвърдена жертва на наводненията. 52-годишен мъж загина в Айова в петък вечерта, когато колата, с която пътувал, била отнесена от придошли води. Двамата му спътници оцелели. 50-годишен мъж загина в съседния щат Небраска в четвъртък при срутване на мост, докато се опитвал да достигне с трактор до хванати в капан автомобилисти. Един човек е в неизвестност в Небраска. Той изчезнал след срутването на язовирна стена и е смятан за мъртъв.