Новият президент на Казахстан Касим-Жомарт Токаев е предложил променяне на името на столицата Астана в чест на бившия лидер Нурсултан Назарбаев ден след неговото шокиращо оттегляне.

"Предлагам… да прекръстим столицата Астана в чест на нашия първи президент”, каза Токаев, който даде клетва на поста до 2020 г., когато са насрочени избори. Предложението му е столицата вече да се казва Нурсултан.

 

 

Вчера Назарбаев подаде оставка по време на телевизионна реч.


"Обръщам се към народа във важни исторически моменти. Днес е такъв ден, но важността на днешното обръщение е различна. Като президент на Казахстан взех решение да прекратя собствените си правомощия. Разбира се, това не е лесно решение. Тази година се навършват 30 години, откакто заемам най-високата длъжност в нашата страна“, каза Назарбаев.

 

 

Нурсултан Назарбаев е роден на 6 юли 1940 г. До подаването на оставката си, той ръководи страната най-дълго след разпадането на Съветския съюз. През юни 1989 г. Назарбаев е избран за първи секретар на Централния комитет на комунистическата партия на Казахстан и фактически от този момент оглавява републиката.

 

 

 

През април 1990 г. Върховният съвет на Казахската ССР прие закон за учреждаване на поста президент на Казахстан и избра Назарбаев за ръководител на републиката. А през 1991 г. той получи 98,7% от гласовете на първите президентски избори, пет пъти е преизбиран.