Преди около 10 години Джон Вандeр Арк - младши консултант на McKinsey, разбира как неголяма компания за извозване на отпадъци може да се превърне в бизнес начинание с гигантска печалба.

Как?

Днес Republic Services е втората по печалба компания в САЩ, която се занимава с управлението на отпадъци. Неслучайно в нея е инвестирал Бил Гейтс. Вандер Арк е нейният генерален директор.

Депото Arex, разположено в Sheep Mountains северно от Лас Вегас, получава 8000 тона боклук дневно от 280 камиона. Те напускат федералната магистрала и след това се изкачват по криволичещ път до така наречената работна страна - активна зона от около 1.2 хектара, където огромни булдозери с колела с шипове смачкват и пресоват боклука.

 Купчината боклук на места вече е дълбока 150 м, но все още има достатъчно място, за да погребе отпадъците на Sin City за векове.

Собственикът на депото - гигантът за боклук Republic Services, има 15-годишен монополен договор за събиране на боклук и рециклируеми отпадъци от целия регион на Лас Вегас.

„Предпочитаме да го наричаме франчайз“, казва 47-годишният изпълнителен директор на Republic Services Джон Вандер Арк, който дарява 5% от приходите от договора (около 250 милиона долара годишно) на окръг Лас Вегас в замяна на ексклузивност.

Ежедневно Republic превозва около 28 тона недоядена храна и други хранителни отпадъци от хотели и казина във ферма, недалеч от депото Apex. Там те се преработват в краен продукт, с който може да се нахранят 3500 свине.

Други органични отпадъци с времето започват да гният и да отделят метан. Този газ също е ценен и Republic го продават с надценка на своите промишлени клиенти.

Същевременно, Republic получава пари и от минна компания. Тя плаща за 150 камиона на ден натрошена скала, която се взима от депото, за да се освободи място за нов боклук.

Следващата стъпка е нов регионален „полимерен център“, който ще се възползва от желанието на производителите на храни и напитки да плащат повече за висококачествена рециклирана пластмаса, отколкото за нов материал.

Към днешна дата базираната във Финикс Republic управлява 198 депа, 71 преработвателни центъра и маршрути за събиране на боклук в 41 щата.

По време на пандемията чистият доход на компанията се увеличава със 17% и достига 1.3 млрд. долара. Акциите й сега се продават за около 131 долара. Отстъпват само с 10% на рекордното ниво от 2021 г.

Каква е тайната на Вандер Арк?

Той напълно се придържа към идеята, че боклукът е актив, който трябва да се продава на висока цена. Боклукът струва много повече, отколкото сме си мислили някога, казва с възторг Вандер Арк.

Като младши консултант в McKinsey с диплома от юридическия факултет на Харвард той разбира колко ценен е боклукът. Годината е 2009-а.

Пандемията доказа, че единственото, което можем да контролираме, е цената. Ние не контролираме обемите и не създаваме търсене, отбелязва той.

Майкъл Хофман, управляващ директор на балтиморската фирма Stifel Investments, от 2008 г. изучава бизнеса с отпадък. Разговорите с Вандер Арк го карат да осъзнае потенциала на бъдещото начинание. До този момент той не се е замислял, че събирането на промишлени отпадъци може да се позиционира като дефицитен актив и че може да се извлече максимум от маршрутите.

Първоначално младшият консултант убеждава тогавашния CEO на Republic Дон Слагер, че се взимат прекалено ниски такси за правото да се изхвърлят боклуци на депата на компанията. Не са отчетени високите разходи за създаване на нови депа.

Вандер Арк твърди, че трябва рязко да се повишат цените. Клиентите, които не можели да си го позволят, просто щели да се отидат.

По думите на Хофман, едва през 2019 г. техният главен конкурент на пазара - Waste Management, успял да постигне същата агресивна ценова политика, като на Republic, пише Forbes.

Любопитно е да се отбележи, че и Waste Management, и Republic са начинания на милиардера Уейн Хузенга, който почина през 2018 г. Преди доста време той започва да извозва боклук, а по-късно придобива няколкостотин от конкурентите си.

Подходът на Вандер Арк към растежа и печалбите е добре илюстриран от скорошното придобиване на компанията U.S. Ecology от Republic за 2.2 милиарда долара, която заема 36% от пазара за обезвреждане на опасни отпадъци и управлява пет депа, съдържащи химически, медицински и нискоактивни ядрени отпадъци.

Той не се поколеба да плати 70% над временната цена на акциите на компания, чиито оперативни маржове са по-ниски от тези на Republic, пише "Профит"

Вандер Арк знае, че обемът на опасните отпадъци нараства по-бързо от обема на обикновения боклук и е почти невъзможно да се отвори ново депо за опасни отпадъци. Затова с покупката си ще може да повиши цените и да увеличи рентабилността.

Въпреки мащабите на инвестициите си, Republic продължава да изплаща стабилно дивиденти. Най-големият акционер Cascade Investments (личната холдингова компания на съоснователя на Microsoft Бил Гейтс) всяка година получава над 200 млн. долара дивиденти, благодарение на своя дял от 34%.