Aрхеолози разкриха цял жилищен град, който е на 1800 г., в сърцето на южния египетски град Луксор, съобщава „Сабах“.

Открити са редица жилищни сгради, две кули за гълъби и метални работилници. В тях пък са намерени колекция от съдове, инструменти и бронзови и медни римски монети.

Това е рядка археологическа находка в Египет, където разкопките най-често са на храмове и гробници.

Според експертите това е най-старият и най-важен град, открит на източния бряг на Луксор.

През април 2021 г. властите обявиха откриването на 3000-годишен "изгубен златен град" на западния бряг на Луксор, като археологическият екип го нарече "най-големият" древен град, откриван някога в Египет.

Най-накрая вкъщи: САЩ върнаха откраднат саркофаг на Египет СНИМКИ


През последните години там бяха направени няколко големи археологически открития, предаде bTV.

Критиците твърдят, че в бързината на разкопките се дава приоритет на находките, които привличат вниманието на медиите, пред сериозните научни изследвания.

Круиз по Нил и разходка из Египет през погледа на наш журналист

Откритията са ключов елемент от опитите на Египет да съживи жизненоважната си туристическа индустрия след години на политически размирици, както и след пандемията от COVID-19.

Плановете на правителството, чийто венец е дълго отлаганото откриване на Големия египетски музей в подножието на пирамидите в Гиза, имат за цел до 2028 г. да започне да привлича 30 милиона туристи годишно, което е с 13 милиона повече, отколкото преди пандемията. Страната със 104 млн. жители страда от тежка икономическа криза, а туристическата индустрия на Египет осигурява 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) и около 2 милиона работни места. 

Най-накрая вкъщи: САЩ върнаха откраднат саркофаг на Египет СНИМКИ