Група от коренното население в Канада твърди, че е открила стотици гробове, чийто точен брой все още не е уточнен, на територията на бивше училище в провинция Саскачеван.

Откритието идва само седмици след като в страната беше намерен масов гроб с останките на 215 деца в бивш католически интернат.

Коренният народ нарича откритието „ужасяващо и шокиращо“. Предвижда се повече подробности, свързани със случая, да бъдат разкрити по време на пресконференция този четвъртък, съобщама БТВ.

Пери Белегард, национален вожд на Асамблеята на първите нации, определи намирането на гробовете като „трагично, но не и изненадващо“.

Откриха останките на над 200 момчета и момичета на територията на интернат

„Призовавам всички канадци да подкрепят Първите нации в този изключително труден и емоционален момент“, написа той в Туитър.

Между 1863 г. и 1998 г. повече от 150 000 деца от коренното население са били отнети от семействата им и настанени в тези училища, където не е било разрешено да говорят езика си или да практикуват културата си, а много от тях са били малтретирани и насилвани.

През 2008 г. беше създадена комисия, за да документира въздействието на тази система. Тя установи, че голяма част от децата никога не се завърнали в родните си общности.