Официалният представител на Министерството на външните работи на Казахстан Айбек Смадияров съобщи за отзоваването на съветника на посланика на републиката в ОАЕ Сакен Мамаш. Поводът е изявленията на жена му за редовни побоища.

Според канала TG „Atameken Business - Kazakhstan News“, Смадияров съобщава, че този служител се отзовава спешно. В бъдеще с него ще се занимават органите на реда.

Беше посочено също, че „той ще бъде освободен от министерството“.

Повод за реакцията на Министерството на външните работи стана видео на съпругата на дипломата Карина Мамаш, което беше публикувано от фондация NeMolchi.kz следобед на 6 май. В него жената е заявила, че непрекъснато търпи побои.

И така, предишния ден, на 5 май, той отново набил Карина и сестра й. Жената заявила, че „иска помощ от държавата“.

„Омръзна ми да мълча. Уморих се да търпя. От десет години той ме изнасилва и бие. Аз съм в опасност, децата ми са в опасност до него. Помогнете ми”, призова Мамаш.

Информацията на фонда съдържа снимки на синини и кървави охлузвания по главата на съпругата на дипломата. В писмото на Карина тя моли да лиши Мамаш от дипломатическия му статут и да го изпрати в затвора „за всички тормози, които е извършил“.

Сред проявите на насилие съпругата споменава „физическо, сексуално, емоционално, икономическо, домашно насилие“. От организацията уточниха още, че жената не вижда почти нищо от побоищата и има опасност за живота й.

Посочено е, че Мамаш е отнел телефоните на жените и е отнел децата от жена си, така че Карина комуникира с външния свят само чрез социални мрежи и телефони на други хора.

На публикацията беше отговорено в рамките на няколко часа. На фона на приетите промени в члена за домашното насилие и шумния процес срещу бившия министър на икономиката Куандък Бишимбаев, който преби до смърт съпругата си Салтанат Нукенова, се посочва, че съдбата на дипломата ще бъде решена от органите на реда.

Според новия закон на Казахстан максималната присъда за домашно насилие е до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор при особено жестоко престъпление.

Превод: GlasNews