Френският парламент одобри пакет от мерки, целящи да успокоят напрежението, предизвикано от протестите на "жълтите жилетки". На 10 декември президентът Еманюел Макрон предложи повишаване на минималната заплата във Франция със 100 евро и обеща, че няма да се облагат с данъци доходите на пенсионерите получаващи до 2000 евро месечно.

Освен това от данъци бяха освободени и доходите от извънреден труд. Според изчисленията на икономисти предложените от Макрон мерки ще струват на бюджета 15 милиарда евро.

Според политолога проф. Ана Кръстева изминалата 2018 година е била доста бурна и драматична, със своите положителни и отрицателни страни.

"Франция с нейната революционна култура прикова вниманието ни. Там има едно демократично обновяване. Хора, които обичайно нямат право на глас, наричани още "периферия", заявиха ясно и категорично своята позиция", обясни още Кръстева в "Денят ON AIR".

По думите ѝ във Франция има постоянно протести, но не толкова бурни и изпълнени с агресия.

"Това е един позитивен демократичен урок. Един лидер като Еманюел Макрон слезе на земята. Правителството с огромна скорост ревизира генерални насоки в своята политика. Способността на улицата да промени за рекордно кратко време е един положителен урок", коментира още тя.

Проф. Кръстева е категорична, че Европа има нужда от реформатори, както и от вдъхновяващи хора, а проблем за Макрон ще е, че месеци преди евроизборите неговият ореол падна.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR