Ковчегът на покойната британска кралица Елизабет Втора бе положен за поклонение в залата Уестминстър - най-старата част на парламентарния комплекс в Лондон. Това стана след тържествена церемония, включваща процесия на ковчега от Бъкингамския дворец до залата.

С началото на процесията от Бъкингамския дворец бе поставено началото на нов етап  от националния траур. От този момент вече държавата поема организацията за поклонението и по провеждането на държавното погребение на 19 септември.

Ковчегът бе теглен от коне на артилерийска платформа и ескортиран от гвардейци. След него вървяха децата на кралицата – крал Чарлз Трети, принцеса Ан и принцовете Андрю и Едуард, а след тях внуците на кралицата и деца на новия крал -  Уилям и Хари със съпругите си Кейт и Меган.

Гаф! Украински дипломати унижиха покойната Елизабет II ВИДЕО

Както отбеляза един от кралските кореспонденти, гледката с двамата братя, вървящи заедно след ковчега, напомни тъжния момент от погребението на тяхната майка Даяна преди 25 години, припомня БНР. Хиляди хора се стекоха по трасето на процесията. Ковчегът бе положен в залата Уестминстър, която е на повече от 900 години. След кратка служба, ръководена от архиепископа на Кентърбъри, кралското семейство напусна залата, а Чарлз Трети и кралицата консорт Камила се прибраха в Бъкингамския дворец.

Залата Уестминстър вече е отворена за широката общественост за поклонение. Тя ще бъде отворена 24 часа в денонощието. Ковчегът с кралицата ще остане в залата до 08:30 часа българско време в понеделник, 19 септември.

Самото погребение е в същия ден от 13:00 часа българско време в Уестминстърското абатство.