Погребват Алексей Навални в Москва. Траурната церемония започна в 14:00 часа местно време и протича при засилени мерки за сигурност и опасения от полицейски репресии.

Пред храма, където се състои опелото, се събраха много хора, за да отдадат последна почит. Сред тях е и посланикът на ЕС в Москва, съобщи говорител на Европейската комисия. Той добави, че на място са и други дипломатически представители на европейски държави.

Има и много униформени. Полицията проверява документите и личните вещи на присъстващите, достъпът до интернет е ограничен.

Има риск силите за сигурност да се опитат да разпръснат траурното шествие и да задържат дошлите да се сбогуват, съобщава германският Bild.

„Режимът вероятно ще използва значителна част от силите си за сигурност на панихидата, за да попречи на погребението на Навални да се превърне в демонстрация срещу управника на Кремъл“, пишат журналистите от Bild.

При внасянето на ковчега в църквата множеството аплодира и скандира името на покойния опозиционер. 

Близки на покойния критик на руския президент Владимир Путин обвиниха властите, че са попречили на плановете им да организират по-голяма прощална церемония. Трудно било дори наемането на катафалка.

Алексей Навални почина при неизяснени обстоятелства в наказателна колония, а в продължение на повече от седмица руските власти отказваха да върнат тялото на майка му.

Христо Грозев за Навални: Не бях срещал такъв оптимист

Снимка: Bild