Министър-председателят Денис Шмихал заяви, че почти 50% от енергийната система на Украйна е излязла от строя в резултат на ракетните удари на руската армия. Той каза това на брифинг със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който пристигна в Киев в петък, 18 ноември.

"Само през 15 ноември Русия изстреля около 100 ракети по украински градове. Почти половината от енергийната ни система е извън строя", каза премиерът.

Денис Шмихал отбеляза, че в такива условия Украйна се нуждае от повече подкрепа от европейските партньори, включително оборудване и пари за закупуване на допълнителни количества газ.

До 15 ноември украинските власти съобщиха, че Русия е повредила приблизително 40% от енергийната инфраструктура.

Повреда на критична инфраструктура

Според ръководителя на Комисията по финанси, данъчна и митническа политика на Върховната Рада Даниил Гетманцев масираният обстрел на Украйна е причинил загуби на обекти на енергийната инфраструктура (ТЕЦ, ТЕЦ, електропроводи, подстанции) в размер на над 1 долар милиард.

„Щетите, например, за топлинното производство могат да достигнат от 5 до 25 милиона долара на съоръжение (0,2-1 милиарда UAH), в зависимост от степента на повреда. Следователно само преките общи загуби за съоръженията на енергийната инфраструктура (топлоелектрически централи, ТЕЦ електроцентрали, електропроводи, подстанции и т.н.) от един ден обстрел може да достигне 0,5-1 милиарда долара“, каза зам.

Той добави още, че общите преки щети от обстрела от началото на октомври по данни на Министерството на енергетиката вече възлизат на милиарди долари.

Припомняме, че на 15 ноември руските войски извършиха масиран обстрел на Украйна, по време на който бяха изстреляни десетки крилати ракети по посока на украинските градове. Беше извършено и ракетно нападение над Киев, което доведе до падане на фрагменти от снаряди върху жилищни сгради и предизвикване на пожари. След известно време руските въоръжени сили извършиха нов обстрел на Киев, при който поне един човек беше убит.

Масираният обстрел на Украйна доведе до критична ситуация в украинската енергийна система. Укренерго въведе аварийни прекъсвания на електрозахранването в цялата страна, за да предотврати аварии в критични инфраструктурни обекти.

Над 10 милиона украинци са без ток