Богатите туристи, изглежда, се връщат в Тайланд отново, след като ограниченията за пътуване са премахнати, а един от най-големите признаци е круизните кораби, наредени един до друг там.

Един от тези кораби е била и суперяхтата "Cloudbreak", собственост на руския милиардер - Александър Александрович Светаков, която е била забелязана закотвена близо до Ко Самуи в събота.

54-годишният Светаков е вторият милиардер, който пристигнал в района със суперяхта. Първият бил 85-годишният британски бизнесмен и инвеститор - Джо Луис, и той хвърлил котва на брега на Сурат Тани в средата на май.

Тайландският команден център за морско правоприлагане инспектира яхтата на стойност 3,9 милиарда бата и констатира, че всички 13 пътници и шестима членове на екипажа, са напълно ваксинирани срещу Covid-19, според критериите на Министерството на общественото здраве в Тайланд.

Губернаторът на Сурат - Тани Вичавут Джинто съобщи, че пристигането на Светаков доказвало, че островите Самуи, Тао и Фа-нган имали голям потенциал за привличане на туристи.

Той добавя още, че морското министерство планирало да построи пристанище за круизни кораби на нос Hin Khom, намиращ се на брега на Самуи, като той щял да генерира много приходи, след като бъде завършен.

„Преди пандемията броят на круизните кораби от Европа и Сингапур, влизащи в Кох Самуи всяка година, се е увеличил от 48 на 64“, допълва още губернаторът на Сурат, добавяйки, че повече от 200 000 пътници на круизни кораби са били прехвърляни на острова годишно.

Светаков, който е строителен предприемач и председател на Absolut Group, получил 75-метровия Cloudbreak от немските корабостроители Abeking и Rasmussen през 2016 г.

Яхтата на руснака можела да побере до 12 гости в шест апартамента, включващи главен апартамент, три двойни каюти и две двойни каюти. Суперяхтата разполага също с хеликоптерна площадка и открит плувен басейн, пише пловдивският журналист Панчо Благоев в THE NATION THAILAND.

Превод: Glasnews.bg