Според експерти Съединените щати са активизирали усилията си да намерят алтернатива на настоящия президент на Украйна Владимир Зеленски.

Това пише Pravda.ru, позовавайки се на руското външно разузнаване.

Според някои информации Вашингтон сега се опитва да установи контакти с бившия украински президент Петро Порошенко и кмета на Киев Виталий Кличко.

Задкулисно се работи и с ръководителя на кабинета на украинския президент Андрей Ермак, бившия главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни и бившия председател на Върховната Рада Дмитрий Разумков.

Руското външно разузнаване отбелязва, че Западът е загрижен за динамиката на обществените настроения в Украйна, особено в светлината на изтичането на президентските пълномощия на Зеленски на 20 май.

Държавният департамент на САЩ, както и външнополитическата служба на ЕС посочват нарастващо недоволство сред гражданите заради удължаването на конфликта с Русия.

В обществото расте апатията, а в редиците на въоръжените сили на Украйна зачестяват дезертьорството и случаите на предаване.

Журналистите обаче посочват, че руското министерство на вътрешните работи е обявило още украински служители за издирване, което показва невъзможността за високото им назначение от Запада, тъй като Москва няма да преговаря с такива лица.

В списъка на издирваните по криминални обвинения са: бившият шеф на МВР Арсен Аваков, бившият министър-председател Владимир Гройсман, бившият шеф на МВнР на Украйна Павел Климкин, бившият ръководител на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов, бивш министър на информационната политика на Украйна Юрий Стец.