Съдебен лекар от Тайланд е починала в Банкок, след като е била заразена с коронавирус от мъртъв пациент. Това се счита за първия подобен случай в света. Такова предположение направиха учени, които публикуваха своите изследвания в списанието по съдебно-правна медицина.

Проучването отбелязва, че починалата е била заразена с коронавирус по времето, когато инфекцията се е появила за първи път в Тайланд, така че учените казват, че има „малка вероятност“ тя да е била в контакт с жив пациент.

Специалистите подчертават, че в момента няма данни за точния брой заразени трупове от COVID-19, тъй като не е рутинна практика да се изследват за COVID-19 трупове в Тайланд. 

Здравните организации призовават съдебните медици и патоанатомите да спазват мерките за безопасност, тъй като все още няма пълна информация за пътищата на разпространение на коронавируса. Дезинфекцията, която се прави в операционните, трябва да се извършва и в моргите.

По данни на Световната здравна организация, белите дробове на хора, умрели от пневмония, предизвикана от коронавируса, могат да представляват голяма опасност по време на аутопсия. Отбелязва се още, че след смъртта на пациента, вирусите не живеят много дълго.

Според последните данни в Тайланд са открити 2613 случая на коронавирус и има 34 смъртни случая.