В ДНР започна първият процес срещу чуждестранни наемници. Британците Шон Пинер и Андрю Хил и мароканецът Саадун Брахим са подсъдими.

Според законите на ДНР чуждестранните легионери са изправени пред смъртно наказание.

Делото срещу наемници се гледа във Върховния съд на ДНР. Британците и мароканците са обвинени в редица престъпления от Наказателния кодекс на ДНР, включително по член за насилствено отнемане или задържане на власт и за наемничество.

Според представители на Генералната прокуратура разследването на наказателното дело срещу чуждестранни наемници е приключило. Материалите вече са внесени в съда, където делото се разглежда по същество.

Известно е, че роденият в Плимут Андрю Хил е бил заловен в края на април.

Според британеца той е дошъл в Украйна през Полша. Групата му се състояла от седем души, с които той не бил познат. Той получил информация за тях от куратори.

Твърди се, че британецът първо е помогнал на бежанците, а след това се присъединил към редиците на въоръжените сили на Украйна. Получил пушка CZ и го изпратили в битка.

Друг британец е 48-годишният роден в Бедфордшир Шон Пинър. Служил в Кралския английски полк, бил в горещи места.

Той е женен за украинка и се познава с друг британски затворник - Ейдън Еслин. Той отишъл да служи в Донбас по договора на въоръжените сили на Украйна.

Името на пленения мароканец е Брахим Садун. Служи в редиците на морската пехота на въоръжените сили на Украйна по договор.

Преди това мъжът учил в Киевския политехнически институт и във Факултета по аеродинамични и космически технологии.

Според журналисти мароканецът е потаен събеседник, който предпочита да избягва определени въпроси.