Сърцераздирателен образ на млада полярна мечка, която дреме върху топящите се отломки на малък айсберг, носещ се в Арктическото море край бреговете на Шпицберген. Този трогателен кадър е направен от британския любител фотограф Ним Сарихани.

Известно е, че тази сцена е забелязана от фотографа близо до норвежкия архипелаг Шпицберген, който се намира дълбоко в Арктическия кръг, на около 800 километра от Северния полюс. Снимката в крайна сметка спечели наградата за фотограф на дивата природа по избор на публиката.

Сарихини каза, че е бил на експедиционен кораб, където той и екипажът му се опитват да намерят полярни мечки, пише Live Science. След три дни на отчаяно търсене, корабът променил курса и се придвижил на югоизток. Именно тук екипажът забелязал две бели мечки. Малко преди полунощ фотографът забелязал как млад мъжкият се покатерил на малък айсберг, издълбал легло там с лапите си и след това заспал.

По-късно Сарихини изпрати изображението, озаглавено „Легло от лед“, на конкурс за фотография на дивата природа, където членове на обществеността го избраха за победител в конкурса от кратък списък от 25 изображения. Трябва да се отбележи, че краткият списък беше избран от журито на конкурса и Природонаучния музей в Лондон.

Според директора на Природонаучния музей Дъглас Гър тази снимка на Ним отново ни напомня за красотата и крехкостта на нашата планета. Изменението на климата е една от най-големите заплахи за оцеляването на полярните мечки в дивата природа днес, тъй като затоплящата се Земя топи морския лед, на който животните разчитат през голяма част от живота си.

Данните от Червения списък на застрашените видове показват, че днес в дивата природа са останали само 26 000 полярни мечки, което ги прави уязвими.

Превод: GlasNews