Администрацията на Джо Байдън отговори на ракетните изпитания на Северна Корея. Американският президент показа подрепа към съюзниците си в региона на дипломатическия и военен фронт.

Припомняме, че Северна Корея изстреля балистична ракета със среден обсег, която падна в Тихия океан. В резултат на това Япония се принуди да активира системата си за тревога, а част от жителите на страната бяха призовани да се укрият в бомбоубежища.

Този тест бе различен, защото маркира първо изстрелване на балистична ракета над територията на Япония за последните пет години.

Джо Байдън изтъкна пред японския премиер Фумио Кишида "непоклатимия ангажимент" на Вашингтон към отбраната съюзническата страна, след като  Северна Корея извърши изпитание на балистична ракета, прелетяла над Япония.

Северна Корея изстреля балистична ракета над Япония

Говорителят на Белият дом Джон Кърби определи изпитанието като дестабилизиращо. Той каза пред телевизия Ем Ес Ен Би Си, че американският президент е разговарял със съюзниците в региона и че е отново е потвърдил подкрепата на САЩ. 

"Ще продължим да водим разговори и консултации със съюзниците и партньорите си за това какви действия би било най-добре да предприемем в бъдеще", каза Кърби. Той припомни, че неотдавна САЩ и Южна Корея проведоха съвместни военни учения и повтори, че Вашингтон има желание да преговаря с Пхенян, но без предварителни условия.

Байдън каза, че САЩ ще признават Украйна в предишните й граници

 Ден след като Северна Корея изпита  балистична ракета със среден обсег САЩ и Южна Корея изстреляха четири ракети "земя-земя" в Японско море на съвместни учения.

Всяка от двете страни изстреля по две ракети ATACMS, които са поразили прецизно мишените и са показали способността на съюзниците да възпират по-нататъшни провокации, съобщи съвместното военно командване.