Семейство, което е излязло на разходка в югоизточна Австралия, попадна на невероятна находка. Хънтър и Стивън Джоунс попаднали на екземпляра близо до устието на река Мъри в югоизточна Австралия, пише Stern.de

Снимката с рибата е публикувана във фейсбук групата Victor Harbor Fishing.

"Първоначално си мислехме, че това е скала", казва 22-годишният Клей Боуман пред австралийския The Advertiser. - Но един от нас, експерт по риболова, отиде да се увери за какво става дума, а когато се върна каза, че е "риба луна".

Мъжете никога не са виждали нещо подобно, дори тези, които са били риболов от години казват, че не са виждали "риба луна".

Мола-мола се счита за най-тежката костна риба в света. Тялото й е късо и липсва опашна перка, чиято кръгла форма напомня малко на луната и оттам името "риба луна". Рибата живее в дълбочини до 500 метра, но редовно се появява на повърхността, където плува вертикално или се спуска в странично положение.

Животните са сред най-тежките риби в света и тежат между 250 и 1000 килограма. Видът се счита за застрашен в дивата природа, но в някои части на света като Корея, Япония и Тайван, но се ползва като деликатес.