Северна Корея изстреля днес балистична ракета в морето, заяви американската армия.

Агенцията отбелязва, че това е първото подобно изстрелване от КНДР от около два месеца и показва, че Пхенян не е заинтересован скоро отново да се включи в преговорите за денуклеаризация, а предпочита да се съсредоточи върху подсилване на оръжейния си арсенал.

 Ракетата беше изстреляна, след като на партийна конференция миналата седмица севернокорейският лидер Ким Чен-ун обеща да засили още повече военния потенциал на своята страна, без да обяви някакви нови политики към САЩ или Южна Корея.

Неизвестен се вмъкна нелегално в Северна Корея на Нова година

Американското индо-тихоокеанско командване каза, че изстрелването "изтъква дестабилизиращото влияние на незаконната оръжейна програма (на Северна Корея)", но не представлява непосредствена заплаха за територията на САЩ или техните съюзници. Ангажиментът на САЩ към отбраната на техните съюзници Южна Корея и Япония остава непоклатим, се посочва в изявлението.

Южнокорейската армия заяви, че предполагаема балистична ракета, изстреляна от северната част на КНДР, е прелетяла към източните й води, информира "24 часа". Японското министерство на отбраната също е засякло изстрелването. "Наистина е жалко, че Северна Корея продължава да изстрелва ракети от миналата година", каза японският министър-председател Фумио Кишида.;

Северна Корея скърби! Забраниха смеха и признаците на щастие