В мрежата се появи любопитна снимка с кола на маково поле в Казахстан. От споделената снимка виждаме как мъж на средна възраст гордо позира с джипа си, измачкал красивото маково поле в Казахстан.

По-рано от Комисията по горите и дивата природа към екоминистерството коментираха видео, на което шофьор се забива в маково поле. Отделът установи, че това са диви степни лалета (полски мак, лат. - papaver rhoeas), които не са включени в Червената книга на Казахстан.

„Но това не означава, че можете да развалите природата, знаейки, че тези растения не са изброени в Червената книга. Призоваваме гражданите на страната да поемат отговорност за състоянието на околната среда“, отбелязаха от комисията.

Екоактивистката Самал Ибраева нарече фотосесиите на казахстанци в макови полета некултурни. Екоактивистът е убеден, че за такова пренебрежително отношение към природата трябва да се въведе административно наказание. „Защо хората имат такова потребителско отношение към околната среда? Да, за това трябва да има глоба, и то значителна! Нека ценим това, което имаме!", написа тя.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Samal Ibrayeva (@ibrayeva.live)